Debatten om vinst i välfärden skapar oro för företagsklimatet

Tisdagens företagsbesök gick till Elekta. Ett verkligt spjutspetsföretag som utvecklats från att enbart förknippas med produkten Gamma strålkniven till att bli ett av de ledande företagen i världen när det gäller strålbehandling av cancer, efterbehandling, mjukvaruutveckling och service inom såväl cancervård som behandling av hjärnsjukdomar.

Företaget finns runt om i hela världen och investerar mycket i forskning och utveckling för att kunna fortsätta vara världsledande. Från att till att börja med ha utvecklat sina produkter i nära samarbete med svenska sjukhus så har man alltmer övergått till olika internationella samarbeten. Precis som många andra inom life scienceområdet vittnar Elekta om att det är svårt att samarbeta med de svenska sjukhusen kring klinisk fou. Sverige har dessvärre tappat i konkurrenskraft på detta område.

Elekta är ett viktigt företag för Stockholm. De har sitt huvudkontor här trots att den allra största delen av marknaden och produktionen finns på andra håll i världen.

Efter besöket på Elekta gick färden direkt till Founders Alliance Entreprenörskapsgalan Öst. Jag hade där glädjen att dela ut priset Årets Unga entreprenör till Marcus von Schéele med företaget Comparific. Utmärkelsen Årets medlem gick till Carl-Johan Hamilton och hans företag Ants och Årets Grundare & Entreprenörsföretag gick till Klarnas tre grundare. Ett fantastiskt snabbväxande företag som sprider sig över världen. Lokaliserat med sitt huvudkontor i Stockholm.

Det är alltid trevligt att delta i Founders Alliance möten. Det är få ställen som man kan träffa så många personer på en gång, som alla har erfarenhet från att starta ett eget företag. I de samtal som fördes under kvällen fanns det en påtaglig oro för den allmänna inställningen i den offentliga debatten kring företags möjligheter att gå med vinst. Jag kan verkligen förstå hur frustrerande det kan vara att följa den politiska offentliga debatten kring vinst i välfärden när det är så uppenbart är många som deltar i debatten som inte alls förstår företagandets villkor.

Många av de som startat och driver företag har verkligen jobbat hårt under många år för att förverkliga sin dröm. I många fall är familjens hela ekonomi beroende av att företaget går bra. I många fall har det varit många tuffa år ekonomiskt innan man har kommit upp till en nivå där det går att ta ut en rimlig lön.

Sverige behöver många fler människor som vill. kan och vågar starta eget. Det behövs inom alla branscher. Politiska företrädare kan inte ena stunden plädera företagandets lov och sedan i nästa stund säga att ”men de får inte gå med vinst”. Ett sådant resonemang visar att det saknas förståelse för att det krävs incitament för att människor ska våga ta risker – för att starta och driva företag är att ta en risk. Och att anställa personer är ett än större risktagande.

Den debatt som pågår just nu kring hur stora vinster som ska tillåtas – om ens några – inom välfärdsföretagandet riskerar att ställa till stor skada. Det var mycket tydligt ikväll. För den riskerar att innebära att många duktiga entreprenörer avstår från att starta företag inom ett område som är viktigt för oss alla – välfärdssektorn – och den riskerar även att innebära att många av de som redan är etablerade tar det försiktigt när det gäller att utveckla företaget. I vart fall under de närmaste två åren. Det om något är olyckligt och kontraproduktivt för utvecklingen av välfärden i Sverige.

/