Har tillbringat dagen på en klimatkonferens som regering arrangerat. Intressanta föredrag av experter kring klimatfrågan. FN-rapporten och Stern-rapporten var utgångspunkter. Statsminister Reinfeldt och miljöminister Carlgren inledde, båda konstaterade det som ibland glöms bort inte minst i stockholmsdebatten – detta är en fråga som är global och måste hanteras på det globala politiska planet.
Nu verkar forskarna vara ganska säkra på att den globala uppvärmningen förorsakas av människan, då är det upp till människan att vidta åtgärder för att förhindra effekterna av uppvärmningen. Båda ministrarna, liksom många talare, lyfte fram de möjligheter som miljöteknikutvecklingen ger och hur viktigt det är att ha en långsiktig miljöpolitik. Utan långsiktighet vågar inte företagen investera i miljöteknik som kan minska koldioixdutsläppen. Jag är övertygad om att detta är en djupt underskattat faktum bland många politiker – hur oerhört viktigt det långsiktiga perspektivet är för att företag och riskkapital ska våga satsa. Även detta är ett skäl till varför internationella överenskommelser är viktiga, men de måste baseras på en insikt om att det tar tid att skifta teknik.
Att tillväxt är en viktig del i miljöarbetet var det också flera som framhöll, inte minst Vattenfalls VD Lars G Josefsson. Höjningen av havsnivån togs också upp på seminariet. IPPC-forskarna har nu kommit fram till att havsytestegringarna är mindre än vad man trodde tidigare. Samtidigt har osäkerhetsintervallet krympt.
Vi lär få höra mer av dessa frågor – imorgon är det EU-toppmöte om energiplanen.
Till slut – en intressant illustration vad miljöteknik kan åstadkomma. Stockholms befolkning har vuxit med 16% sedan 1990, samtidigt har energiförbrukningen minskat med 11%. Och jag tror att det finns en hel del ytterligare att göra där…….
/