Matföretag på slakthusområdet

Idag har jag besökt två företag på Slakthusområdet. Detta område i Stockholm som funnits i 100 år. Olle Nybergs Chark är ett företag som drivs av två bröder och deras kusin. Farfars far startade företaget. Företaget har en marknadsandel på 30% när det gäller julskinkor. Jag träffade bröderna och fick en rundvandring i verksamheten. De kunde beskriva vilken prispress som det blivit på livsmedel i Sverige i och med EU-medlemskapet. Priset på jämförbara produkter har halverats. Det är nog inte många svenskar som känner till denna effekt av EU-medlemskapet. 40 personer jobbar på företaget som har haft en mycket lyckosam utveckling unde de senaste 15 åren, mycket tack vare att de valt att begränsa sitt produktsortiment. Miljö- och kvalitetssäkringsfrågor står mycket högt på företagsledningens agenda.

Det andra företaget var Bröderna Carlsson. Även de producerar charkvaror. Besöken gav ett bra inblick i vilket tuff marknad som råder inom denna bransch. Det gäller att ligga på och sälja på de olika livsmedelskedjorna. Utvecklingen går mot allt större företag med omfattande produktion.

Det är kul att en storstad som Stockholm kan ha kvar denna typ av klassisk verksamhet i staden. De ligger nära marknaden. Fastighetsnämnden har också beslutat om att utveckla Slakthusområdet mot ett Matcentrum. Ett område som förutom matföretagen har en mängd andra företag.

Till slut – Regeringens beslut om Citytunneln idag var välkommet!

hamilton_ulla1.jpg