Budget med grön tråd

Idag har vi i stadshusmajoriteten presenterat vårt förslag till budget för 2008. En skattesänkning med 20 öre, vilket motsvarar ca 1000 kr för ett stockholmshushåll. Stockholm stad har en god ekonomi, skatteintäkterna ökar i en högkonjuntur. Samtidigt vet vi att det finns stora investeringsbehov, inte minst på infrastruktursidan.

Som miljöborgarråd är jag mycket nöjd med att det finns en tydlig grön tråd genom hela budgeten. Det handlar om tre viktiga punkter:
– Klimatinitiativet
– Stockholmarnas hälsa
– Stockholm som miljöföredöme

Budgeten klargör att miljöarbetet omfattar alla förvaltningar och bolag i staden. Vårt klimatinitiativ innebär att 1 miljard kronor avsätts för energieffektiviseringar i stadens egna fastigheter 2008-2010. Det handlar om stadens bostadsbolag Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder, SISAB som sköter stadens skolfastigheter, Micasa som sköter stadens omsorgsfastigheter och Fastighetskontoret som förvaltar stadens kontorsfastigheter mfl fastigheter (600.000 kvm). Det handlar om att skolor, förskolor kontor och bostäder har effektiva uppvärmningssystem, belysningssystem som är energieffektiva och att ventilationen fungerar miljöeffektivt mm mm åtgärder. Staden ska föregå med gott exempel i det egna fastighetsbeståndet.

Men det finns också andra viktiga åtgärder i budgeten. Norra Djurgårdsstaden pekas ut som ett miljöprofilområde, stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret får i uppdrag att ta fram ytterligare ett profilområde i söderort. Det handlar om att staden ska forma nya bra exempel på hållbart boende och byggande. Hammarby Sjöstad är känt för detta. Nu går vi vidare med att bygga nästa generations miljöprojekt. Det skapar förutsättningar för miljöteknik- och byggföretag i Stockholmsregionen att faktiskt visa på vad man kan när det gäller hållbart byggande. Hållbart såväl miljömässigt som kostnadsmässigt.

Av budgeten framgår det också att stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden ska arbeta för att skapa förutsättningar för att nya lösningar för miljö- och energiteknik används i stadsutvecklingsområden. Kort sagt en ökad profilering på miljöområdet när det gäller byggandet i staden. Detta är även en utmaning gentemot byggbolagen som nu välkomnas att visa vad de har att erbjuda när det gäller hållbart byggande.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Stadens miljöarbete är mer än budgeten för miljöförvaltningen. Det finns vissa uppgifter som bara miljöförvaltningen kan sköta. Det är detta som förvaltningen ska fokusera på. Det handlar om stockholmarnas hälsa. Vi vet tex att höga ljudnivåer blir ett allt större problem på konserter mm. Unga människor riskerar att få skador för livet pga alltför höga ljudnivåer. Detta är en viktigt område för tillsyn som lyfts fram i budgeten, andra är miljön i skolor och förskolor och inom äldreomsorgen.

/
Ulla Hamilton