Dags att summera året

Ulla Hamilton

Detta blir nog sista bloggen för i år för nu gäller semester för min del. Året har varit mycket händelserikt och jag tänkte passa på att påminna om några saker som hänt på mina ansvarsområden.
– De första försäljningarna av stadens 18 jordbruksarrenden som Stockholm äger har genomförts. Det var mycket lyckliga arrendatorer av Björndammens gård i Botkyrka som strax efter sommaren kunde ta över verksamheten.

– Stockholm Vattens laboratorieverksamhet har sålts till en av världens största laboratorieföretag. I och med köpet etablerar de sig i Stockholm. Renodlingen av Stockholm Vattens verksamhet är mycket viktigt. Som beställare av labbprover kan Stockholm Vatten ställa helt andra krav på labbföretaget än om den genomförs i egen regi.

– Den genomlysning av Stockholm Vatten som genomförts har lett till en hel del förändringar som innebär att verksamheten kommer att drivas mycket effektivare. Den nya utformningen av vattentaxan innebär att kunderna får en enklare taxemodell och det blir mer begripligt hur man som konsument kan påverka vattenkostnaderna.

– Forsknings- och utvecklingsanläggningen Sjöstadsverket har skänkts till KTH och IVL. De är mycket glada för denna gåva som gör det möjligt för dem att utveckla ett nationellt forskningscentra på vattenreningsområdet. Ett användningsområde som ett kommunalt vattenbolag som Stockholm Vatten inte har kompetens eller ekonomi för att utnyttja på rätt sätt. Det känns mycket bra att staden på detta sätt kan bidra till forskning- och utveckling på vattenreningsområdet.

-En översyn har också gjorts av taxorna för tillsyn enligt miljöbalken på miljöförvaltningens område. Denna översyn innebär att avgiftsfinansieringen ökar från tidigare 34 procent till drygt 60%. Eller man kan också beskriva det som att verksamhetsutövarna betalar en större del av tillsynen och skattebetalarnas andel har minskat från 66% till 40 procent. Det rimliga är att de som bedriver verksamhet, via lagstadgade tillsynsavgifter, ska betala var tillsynen kostar. De schablonavgifter som fanns tidigare är nockså borttagna, numera basera taxan på timpris. Vilket gör att verksamhetsutövarna också får koll på vad man faktiskt betalade för. Det var omöjligt att se med den tidigare schablonbaserade taxan.

– Staden äger sommarkollogårdar i andra kommuner. Flera av dem har stått tomma i flera år. Några av dem har sålts under året. Försäljningsintäkterna uppgår till ca 45 miljoner kronor. Dessa pengar förs in till donationsfonderna för barnkolloverksamheten. Det innebär konkret att det blir en större avkastning från donationsfonderna vilket i sin tur gör det möjligt för fler barn att åka på sommarkollo.

– Ett nytt miljöprogram har tagits fram för Stockholm. Det sätter upp nya tuffa mål, som tex energieffektivisering i stadens fastigheter, bort med snötippningen i Riddarfjärden, två nya miljöprofilområden ska byggas i Stockholm, inga giftiga produkter får användas i byggandet i staden mm mm.

Förbifart Stockholm är på väg. En viktig infrastruktursatsning för hela staden.

– Beslut har fattats om att flytta containerverksamheten från Frihamnen till Norvik. Ett investeringsbeslut som kommer att betyda mycket för hela stockholmsregionen.

Miljöcentrum för företagare har knoppats av från Miljöförvaltningen. De tidigare medarbetarna i staden erbjuder nu företagen konsulthjälp för att förbättra sitt miljöarbete. Det är helt rätt att detta är en verksamhet som ska erbjudas av ett företag och finansieras via avgifter från de företag som köper tjänsterna och inte via skattemedel som var fallet när staden berdrev verksamheten.

– Stockholms Klimatpakt har bildats av ett antal företag. Min förhoppning är att klimatpakten ska växa under det kommande året. Jag vet att det är många företag som vill bidra i arbetet för en minskad miljöpåverkan.

Fordonsgastillgången har diskuterats på två rundabordssamtal med intressenter på området. Det finns gott hopp att tillgången på fordonsgas ser mycket bättre ut inom de närmaste månaderna. Jag kommer att fortsätta att hålla rundabordsmöten med marknadens aktörer så att vi får en bättre fungerande fordonsgasmarknad i Stockholm.

Jag skulle kunna rada upp en mängd ytterligare exempel. Summan är att det har hänt mycket. Arbetet med att fokusera på det som är viktigast på miljöområdet går vidare. Renodlingen av stadens olika verksamheter likaså. Det finns vissa saker som ingen annan än staden kan hålla på med. det ska Stockholm givetvis fortsätta med. Tillsynen på miljöområdet är ett sådant exempel. Genom att fokusera på det så kan vi också säkerställa att detta arbete blir gjort på bästa möjliga sätt.

Med detta vill jag tillönska alla läsare en
God Jul och ett Gott Nytt År!