Dags att göra helg och summera

Känns bra att ha avslutat året med avtalet med Hutchinson. En bra samarbetspartner för Stockholmshamnar. Året har varit hektiskt och det känns skönt att ta ledigt. Från högkonjunktur till långkonjunktur är en kort sammanfattning av 2008. Stockholmarna kan efter årsskiftet konstatera att de åter har fått sänkt kommunalskatt. Det känns bra. Samtidigt pågår det oerhört många investeringar i staden. Nyss fick Citybanan klartecken. En infrastruktursatsning som kommer att innebära stora avlastningar för tågtrafiken i hela landet.

Bygget vid Norra länken pågår, centralbron ska renoveras även nästa år. Söderledstunnelns ena tunnelrör har fått en ordentlig ansiktslyftning, andra hållet återstår. Bygget pågår för fullt på den tomt som gamla Klaraposten låg på. Norrbro renoveras. Liljeholmen, Fridhemsplan, Skärholmen, Kista ja listan kan göras lång på områden i staden som det byggs. Under våren passerade Stockholm 800.000 strecket när det gäller antalet invånare. Staden växer och infrastrukturutmaningarna med den. Många viktiga beslut har också tagits på miljöområdet under året. El-bil-projektet med Fortum, beslutet om att starta ett Fordonsgasbolag, målet att minska koldioxidutsläppen med 25% till 2015 är bara några exempel. Nu ska jag ta ledigt och åka bort på semester. Åter vid tangentbordet omkring den 12 januari.

God Jul och Gott Nytt År!
/

Rundabordsamtal om biogas och ny armatur

Runt hörnet hemma byttes det idag gatuarmatur. Detta är ett led i arbetet med att byta 10.000 gatuarmaturer i Stockholm. 250W lampor byts mot 100W lampor. Ljuset blir bättre tack vare en bättre armatur, energiåtgången betydligt mindre och kostnaderna lägre. Typiskt bra miljöåtgärd. I dagarna sätts det också in ledbelysning i stadshuset.

På eftermiddagen hade jag rundabordsamtal om biogas. Det var fjärde gången som detta genomfördes och idag var det många med. Detta är ett utmärkt sätt att hålla varandra uppdaterade. AGA berättade att försäljningen av fordonsgas ökat med 37% iår. Det är mycket bra. Eon var med för första gången liksom SYVAB. Eon har klara ambitioner att ta andelar på marknaden liksom SYVAB att öka produktionen. Och det är välkommet. Det behövs fler aktörer på fordonsgasmarknaden i Stockholm.

Flera vittnade om att leveranssäkerheten till mackarna är betydligt bättre men det återstår en del att göra innan det fungerar perfekt. Möjligheterna till naturgasbackup har dock lett till en mycket större leveranssäkerhet. Vi kan också konstatera att det kommer flera nya bilmodeller som går på gas, till den svenska marknaden nästa år.

Den tid det tar att få tillstånd och detaljplaner är också ett problem eftersom det gör att det tar längre tid att anpassa sig till marknadens efterfrågan.

Vi hade glöggmottagning på moderatkanslierna i stadshuset idag på eftermiddagen. Tyvärr hann jag inte vara med. Glädjande nog var det många som kom trots bråda tider.

Imorgon bitti är det extra trafiknämnd kl 08.00. Jag hoppas att jag också hinner titta förbi när miljöförvaltningens medarbetare har morgonkaffe i Tekniska nämndhuset, men det beror på hur lång tid trafiknämnden möte i Stadshuset tar.
/

Världsaktör terminaloperatör i Stockholm

Idag har Stockholmshamnar haft styrelsesammanträde och godkänt avtalet mellan Hutchinson Port Holdings (HPH) och hamnen när det gäller driften av Containerterminalen i den kommande hamnen i Nynäshamn, Norviksudden. Upphandlingen inleddes i hösten 2005 av den förra majoriteten och nu har vi äntligen kommit i hamn. Stockholm blir HPHs 48:e hamn och en del av deras nätverk i Europa. Ett nätverk som har sin bas i Rotterdam där de har en mycket stor containerterminal, världens miljövänligaste. HPH kommer att gå in i Frihamnen i Stockholm redan till våren. De vill etablera sig på marknaden i Stockholm redan nu för att jobba upp volymerna och få en allt bättre start i Nynäshamn.

Det känns oerhört bra att nu äntligen visa alla att det finns tydlig support för den satsning som staden gör i Nynäshamn i form av flyttningen av containerverksamheten från Frihamnen till Norviksudden. Detta samarbete med en av världens största aktörer lägger en god grund för utvecklingen av miljöhamnen Norviksudden. Miljöfrågor står högt på agendan såväl för Stockholm stad och HPH och sjöfart är det miljövänligaste transportalternativet. Kombinationen med järnvägstransporter är det som just HPH jobbar mycket med på andra håll i Europa.
/

S ideologiska försäljningar

Årets sista kommunfullmäktige ikväll. Det var en intressant tillställning eftersom den socialdemokratiska dubbelmoralen avslöjades i all sin nakenhet. Vi hade 2 försäljningsärenden av jordbruksarrenden. Det ena handlade om ett arrende som staden äger i Botkyrka, Stora Uringe gård och det andra handlade om ett arrende som staden äger i Södertälje, Brandalsund. Det första ville arrendatorn köpa. Det motsatte sig (S) med en mycket bombastisk argumentation. ”Stockholms stad stora markegendomar är inte till salu….. Med försäljningen förlorar staden rådighet över viktiga markområden men också över intäkter även om de inte är så stora.” De talar om ideologiska försäljningar och avslår förslaget att arrendatorn ska få köpa marken.

I det andra ärendet – som är Brandalsund, är det Södertälje kommun, partikamraten Lago, som är köpare. Och se då går det bra för S att acceptera försäljningen. Tidigare i debatten hade de hävdat att de är ”För bra affärer” och ”Mot dåliga affärer”. Men när jag ställde frågan om vad som gjorde försäljningen av Brandalsund till Södertälje kommun till en ”bra affär” och försäljningen av Stora Uringe till arrendatorn till ”en dålig affär” så kunde de inte svara. Trots att jag faktiskt upprepade frågan ett antal gånger. Miljöpartiet och vänsterpartiet var i vart fall så ärliga så de svarade att skillnaden var att de kunde acceptera en försäljning till en annan kommun men inte till någon privatperson. För enligt dem kan man ju inte lita på vad en privatperson gör med marken.

Nåväl – debatten i dessa på varandra följande försäljningsärenden var mycket klargörande. Socialdemokraterna är verkligen ideologiska när det gäller försäljningar – de kan inte tänka sig att sälja till privatpersoner trots att det handlar om en familj som har drivit jordbruksarrendet i flera generationer. Men att sälja till andra kommuner har de inga problem med. Men faktum kvarstår – de kunde inte förklara vad som gjorde försäljningen till Södertälje till en bra affär.

Sista fullmäktige innan jul brukar avslutas med julmiddag och framförande av sånger från de olika partierna. Min vinnare i år var folkpartiets korta och kärnfulla sång på melodin Hej tomtegubbar.
Vänsteralternativet
Hej, väljarskaror, spring för livet
Och låt oss livrädda vara

Hej, väljarskaror, spring för livet
För nu är andra sidan klara

En liten tid
Vi trodde att,
Den lille Ohly på pottan satt.

Hej, väljarskaror, spring för livet
från röda alternativet.
/

Vision: Stockholm Elbilsstad 2030

På fm presenterade jag och Christian Lundberg, VD Fortum Sverige, en elbilsvision för 2030. Vi passade också på att inviga två laddstolpar för laddhybrid bilar på Norr Mälarstrand. Detta är ett led i det el-bilsprojekt som Fortum och Stockholm stad har tillsammans. Utvecklingen går snabbt på fordonssidan just nu och det är inte orealistiskt att sätta upp en 2030-vision som innebär att citytrafiken i innerstaden ska vara i det närmaste utsläppsfri och näst intill bullerfri.

För att åstadkomma detta krävs det en väl fungerande infrastruktur för att ladda bilarna och att människor har råd att köpa dessa bilar. Det är viktigt att Stockholm går före för att driva på så att infrastrukturen, laddstolpar och standard kan etableras såväl nationellt som internationellt.

Efter pressträffen var det dags för ett miljöseminarium om Förbifarten. Vägverket presenterade detta viktiga projekt som verkligen behövs för regionen. Bil Sweden presenterade sin syn på hur analysen av miljöeffekterna bör göras mot bakgrund av den utveckling som sker på fordonssidan. Bil Sweden menar att Vägverket har grovt underskattat genomslaget av miljöbilar, bilar med betydligt lägre utsläpp en de bilar som finns idag, när Förbifarten ska stå klar omkring 2023.
Det som många glömmer bort är att detta projekt är ett av flera infrastruktursatsningar som behövs i en växande Stockholmsregion. Förbifarten löser inte alla problem. Vi behöver också spårsatsningar som tex Citybanan och tvärbanor för att tillgodose en ökad efterfrågan på kollektivtrafik.

Men den som tror att man kan strunta i att bygga Förbifarten och hoppas på att trafiken kan regleras bort är inte så realistisk. Det fina med utvecklingen är ju att vi nu kan se att det inte alls är orimligt att tro att vi kan ha ett antal bilmodeller inom bara några år som går helt på el. Laddhybrider ligger ännu närmare i tiden. Det är viktigt att inse detta. Men samtidigt så visar ju argumentationen hos Förbifartens motståndare att de egentligen inte gillar bilar och vill inte ha fler vägar. Regeringens utspel igår är bara ett exempel på det fokus som nu läggs runt om i världen på att snarast få fram fordon med mycket låga utsläpp. Det är denna fordonsflotta som man ska ha i åtanke när det talas om Förbifartens miljöpåverkan.
/

Norviksudden och återvinningsstationer

Imponerande snabbt har alla sladdar och trunkar försvunnit från stadshuskorridorerna idag. Strax efter kl 14 var allt borta som hade med Nobelfest att göra.

Jag har ägnat en stor del av dagen åt hamnverksamheten. På fm fick jag en utmärkt dragning av hur muddermassorna kan behandlas i samband med bygget av hamnen vid Norviksudden. Det finns mycket bra teknik som ger liten påverkan för att säga nästan ingen alls. En sak är säker – det är bra mycket bättre att låta muddermassorna vara kvar i vattnet än att ta upp dem på land. Men nu är det upp till miljödomstolen att bedöma vad som ska göras.

Idag har stadsbyggnadsnämnden haft uppe frågan om renovering av Strömkajen vid Blasieholmen. Det är bra att detta arbete kan komma igång. Pålarna som har funnits där sedan första hälften av 1800-talet har nu kommit ovan vattenytan vilket gör att de ruttnar så kajen måste åtgärdas. Ett bra exempel på hur hamnen bidrar till ett vackrare och mer tillgängligt Stockholm.

Artikel om återvinningsstationerna i dagens DN. Detta är ett ämne som är föremål för ständig diskussion i Stockholm. Det är ett elände att det inte finns utrymme i fastigheterna i stenstaden för fastighetsnära källsortering. Och det är synd att Förpackningsinsamlingen inte är intresserade av att lösa frågan på ett bättre sätt än dagens behållare. Uppenbarligen har de ju svårt att hålla rent och snyggt kring dem så de borde inte vara nöjda med dagens system. Hade ett intressant samtal på Stockholm Business Regions glöggmottagning i eftermiddags med en företagsrepresentant som hade lite ideer kring denna fråga.

Fullmäktigegrupp ikväll. Slussen på agendan. Det är viktigt att det blir en bra lösning. Dessvärre finns det ett antal mer eller mindre fatasifulla men ekonomiskt orealistiska förslag som lätt fångar en del Stockholmare. Den lösning som ska till måste vara ekonomiskt försvarbar och det måste vara en bra trafiklösning.

Till sist lite intressanta datum för den som är intresserad av vad som händer kring Volvo Ocean Race i Stockholm i juni 2009.

Fredagen kommer att gå i elbilens tecken.
/

Virtual Energy och Nobel

Trots fullt med nobelförberedelser i stadhuset, där man får zigzaga mellan trunkar och kliva över kablar på sin väg mot kontoret, så sammanträder kommunstyrelsen som vanligt en onsdag. Dock idag på annat håll i huset. Igår tisdag inledde jag en konferens som Stockholm stad arrangerar tillsammans med Cisco, om Sustainibility, Inclusion and innovation. 450 deltagare från ett 40-tal olika länder diskuterade hur man kan använda ICT bättre i kommuner, i olika typer av omsorg mm. Konferensen fortsatte idag. Gårdagen avslutades med en middag på Vasa-museet. Detta fantastiska museum väcker alltid- med all rätt – förundran bland besökarna. Att äta middag vid skeppet är också något alldeles speciellt. 380 år sedan var det som det förliste utanför Beckholmen. Och vilken tur att det finns människor som Anders Franzen, som ger sig den på att lösa en gåta.

Onsdagskvällen gick också i ICT-tecken. Men denna gång handlade det om att jag talade om stadens energi- och miljöarbete på en Virtual Energy konferens. 60 länder uppkopplade med upp till 5000 åhörare från dessa länder. Jag talade om Hammarby Sjöstad och om hur vi jobbar med milj- och energifrågorna i Stockholm och svarade på frågor via nätet. Fantastiskt att man kan ha en liveföreläsning på detta sätt och samtidigt få frågor från olika håll i världen. Mer sådant skulle jag vilja säga!
/

Klimatpakten bara växer

Kvinnor av stål kan rekommenderas på Vasateatern. Såg den i lördags. Tänkvärt och roligt.

Idag var det dags för nytt signeringsmöte för klimatpakten. Nio nya medlemmar var på plats och presenterade sina företag och vad de gör på miljöområdet. Det är kul och inspirerande att lyssna på dem och jag vet att även företagen blir inspirerade av att lyssna på andra. Efter mötet fick jag en dragning om stadens belysningsarbete av några av medarbetarna på trafikkontoret. Staden har 145.000 gatu- och parkbelysningar. Och då räknas inte trafiksignaler mm in. Sedan tidigare har vi beslutat om att byta ut lampor mot miljövänlig belysning. Ett klokt projekt som är lönsamt, minskar miljöpåverkan och minskar energianvändningen vilket gör att energikostnaderna sjunker. Hörde på nyheterna ikväll att EU nu är på väg att förbjuda försäljning av kvicksilverlampor.

Senare på em hade vi möte med miljömålspanelen. Den panel som tillsatts med anledning av den överenskommelse som Carl Cederschiöld utarbetade för stockholmstrafiken. Länets kommuner förband sig bl a att jobba med miljöfrågorna om staten levererade sin del av överenskommelsen. Citybanan, Förbifart Stockholm och några ytterligare infrastruktursatsningar är några exempel från överenskommelsen. På dagens möte diskuterades vilka typer av trafikmätningar som finns i länet. Där finns det en del övrigt att önska. Det är viktigt att ha koll på trafiken om man nu ska titta på miljöeffekter av densamma. Därför fick den expertgrupp som är kopplad till miljömålspanelen i uppdrag att titta på hur man kan utforma en modell för mätning av trafiken och utsläpp så att vi får ett bra underlag för vårt arbete.

Till slut, Avfallskalendern är på väg ut till hushållen. I den finns det många bra tips och information om avfallsfrågor.
/

Stockholms sjöar allt renare – trafikkontoret satsar på miljö

Idag kunde miljöförvaltningen glädjande meddela att Stockholms sjöar har blivit renare. Ytterligare en påminnelse om att vi faktiskt har bra miljö i Stockholm. Minns hur det var för 30-40 år sedan. Referensgrupp för miljöbilar idag. Vi fick en dragning om vad Vattenfalls elbilsprojekt tillsammans med Volvo innebär. Det finns all anledning att samverka med dem i Fortum och stadens gemensamma elbilsprojekt. Inte minst är det ju viktigt att hitta gemensamma standards för betalningssystem och laddning för laddhybridbilarna. Spännande med projekt som tvingar oss att tänka nytt på detta sätt. Det är mycket invant som ställs på ända när man ska fundera på en infrastruktur för bilar som tankas på annat än dagens bränslen.

Regeringen sa idag ja till Citybanans järnvägsplan och detaljplan. Ett välkommet beslut. Nu kan Banverket börja att jobba ordentligt.

Trafikkontoret har genomfört en nyhet i sin verksamhetplanering för 2009, eller rättare sagt två nyheter. Kontoret har tagit fram en miljöplan och en energiplan. ett utmärkt initiativ. Fler borde ta efter detta. Goda miljömål sätts upp och det är helt rätt – trafikkontorets verksamhet har stor betydelse för miljön.
/

Stimulanspaket presenterat

Idag presenterade vi ett stimulanspaket i stadshuset. Sammanlagt tidigareläggs investeringar i nyproduktion av bostäder, infrastruktur samt upprustning av bostäder om 20 miljarder kronor för perioden 2009-2013. ett offensivt och bra paket som också kommer att innebära att det sker energieffektiviseringar i beståndet. Socialdemokraterna presenterade också förslag idag. Intressant nog vill de nu använda försäljningsintäkterna som staden fått via tex försäljning av fastigheter i andra kommuner, friköp av bostadsrättsföreningar och försäljningen av Centrumkompaniet. Det är ju tur för dem att de sitter i opposition – för om de suttit i majoritet så hade de ju inte haft dessa pengar tillhanda då de varit emot alla dessa försäljningar. Men i opposition kan man båda ha kakan och äta den samtidigt. Och blir förvånadsvärt lite synad på just detta faktum.

Imorgon fattar regeringen beslut om planerna på Citybanan . Det är välkommet!
/