Tisdagar är företagsbesöksdagar. Alltid lika stimulerande. Idag var jag och besökte Högbytorp, Ragn-Sells anläggning i Bro. När den anlades på 1960-talet kallades den förmodligen för soptipp. Idag är det en mycket avancerad anläggning som hanterar allt från jordrening till, oljekompostering, industrislam, askbehandling, läkemedelsfragmentering, kompostering, bränseltillverkning mm. Gas utvinns också ur den gamla deponin. Gasen säljs och används även för uppvärmning av de egna fastigheterna.
Sanering av förorenad mark, avfall från biltvättar, bensinstationer, matavfall, däck, papper är bara några exempel på verksamheter som äger rum här. Intill finns Sätra Gård där Glasbruket ligger. Där tillverkas produkter av returglas. Om man vill se hur glasblåsning går till i praktiken så kan man passa på att besöka Sätra Gård.
Bengt Sandell, VD för Högbytorp visade glatt runt på anläggningen. 330 bilar passerar/dag infarten till Högbytorp lastade med 2000 ton material som ska sorteras och behandlas.
Ragn-Sells omsätter drygt 4 Mdr kronor och har verksamhet i Sverige, Baltikum, Polen, Norge och Danmark. Företaget är ett familjeföretag. I tre generationer har familjen Sellberg verkat inom transport och sop- och numera kretsloppsverksamhet.
Dagen avslutades med sammanträde i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett fullmatat sammanträde där vi bl a fattade beslut om etik- och miljökrav vid upphandling av bränslen. En rapport om bl a triclosans miljöfara kommer att skickas till stadens stadsdelsnämnder mfl för att uppmärksamma upphandlarna på att stadens miljöprogram anger att man bör välja miljövänliga alternativ istället för produkter som innehåller triclosan. Det gäller bl a ett antal tandkrämer som innehåller detta ämne som inte kan hanteras av reningsverken och därmed blir en miljöfara i stadens vattendrag.