Är det antalet aktörer som är problemet

SJ har det besvärligt just nu. I dagens SvD skrivs det om att orsaken till SJs problem är att det är för många aktörer inom järnvägen. Jag har en stilla fundering: undras hur många aktörer som det finns på Arlanda flygplats? Någon har hand om husen, många flygbolag, många andra aktörer – och ändå fungerar det……

Stockholmsvärdarna har plockat upp 4,5 miljoner liter skräp efter stockholmare – och andra

Under 2010 har Stockholmsvärdarna, trafikkontorets projektanställda i samarbete med bl a Jobbtorgen, gjort fantastiska insatser för ett snyggt Stockholm. Deras uppgift har varit att under dagtid hålla rent och snyggt i sitt område, plockstäda, riva ned illegalt uppsatta affischer, felanmäla brister till staden m.m. Värdarna har också utfört lättare upprustningsarbeten, målning, fnasning av träd m.m

Under året har de totalt plockat cirka 2 säckar per man och dag. Trafikkontoret har totalt sysselsatt 400 personer under året, cirka 100-150 har varit sysselsatta löpande som Stockholmsvärdar.

Det innebär att dessa personer har plockat upp ca 4,5 miljoner liter skräp från gator och torg, vilket motsvarar innehåll i 151 000 papperskorgar. Det är tur att stockholmsvärdarna finns. Men det är skräp att folk inte kan ta ansvar för sitt skräp – och för ett snyggt Stockholm.
/

Strålande julklapp från Miljööverdomstolen – Ja till Norvik

Stockholms Hamn AB får bedriva hamnverksamhet vid Norvikudden i Nynäshamn (M 10319-09)

[2010-12-22] Svea hovrätt
Miljööverdomstolen har i dag meddelat dom i målet som gäller Stockholms Hamn AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till hamnverksamhet vid Norvikudden i Nynäshamn.

Miljööverdomstolen har, till skillnad mot miljödomstolen, kommit fram till att den ansökta hamnverksamheten kan tillåtas och skickar nu tillbaka målet till miljödomstolen för prövning av villkor och andra bestämmelser.

Målet har till stor del handlat om behovet av en ny hamn och lämpligheten av den valda platsen. Miljööverdomstolen anmärker att prövningen enligt miljöbalken ska vara konkurrensneutral och att någon behovsprövning av hamnverksamheten på den valda platsen inte ska göras i detta sammanhang. Prövningen ska ske med tillämpning av reglerna i miljöbalken.

Stockholms Hamn AB har i Miljööverdomstolen begränsat sin ansökan så att två av nio kajlägen, de två kajlägena som mest har varit ifrågasatta, har tagits bort. Bolagets krav för verksamheten har varit att hamnen ska ha förutsättningar att ta emot djupgående fartyg och vara belägen inom Stockholms närområde. Miljööverdomstolen anser att det inte har kommit fram att det finns någon mer ändamålsenlig plats för verksamheten än Norvikudden.

Hamnverksamheten medför att delar av nuvarande fartygstrafik till Värtahamnen kan omdirigeras till Nynäshamn, vilket kan minska onödig lastbilstrafik genom Stockholm. Vidare kan den nya hamnen genom ökade sjötransporter möjliggöra att varutransporter till Mälarregionen kan tillgodoses på ett mer miljövänligt sätt än i dag.

Hornsgatan får nya träd

Idag inleddes planteringen av 20 nya träd på Horsgatan. Planteringen är ett led i miljöupprustningen av Hornsgatan. Trädet, som är mycket gammalt och härstammar från Asien, heter Grinko biloba och blir ca 15 meter högt. Det är inte så vanligt i Sverige men finns bl a Trelleborg. I New York är trädet vanligt som gatuträd. Det är kul att på detta sätt införa ett nytt gatuträd i stadsmiljön. Jag hoppas att de boende längs Hornsgatan, och alla andra stockholmare, kommer att uppskatta detta nya inslag i miljön. Sedan vore det ju kul att se riktigt fullt med gröna växter på balkongerna längs med Hornsgatan till sommaren. Varför inte en tävling om vem som har den ”grönaste balkongen” längs med Hornsgatan?

Tillsammans kan vi se till att det blir en mycket trivsammare miljö längs med Hornsgatan. Stadens initiativ, där trädplanteringen är en del, kommer att pågå ytterligare några år innan upprustningen är helt klar.

YouTube Ulla Hamilton

Rundabordssamtal om biogasen

ABC annonserade dagens rundabordssamtal om fordonsgasen som ett krismöte. Sanningen är att det första mötet kring fordonsgassituationen i Stockholm ägde rum strax innan midsommar 2007. Sedan dess har det varit ett möte i halvåret med alla olika intressenter. Syftet är att alla ska få en uppdatering av läget och det har fungerat bra.

På dagens möte, som var det första som Per Ankersjö inbjöd till, framgick det att utbudet av fordonsgas har ökat med 100 % det senaste året och att utbudet av gas kommer att öka betydligt under de kommande åren.
Det är en påtaglig förändring som har skett sedan jag bjöd in till det första rundabordssamtalet. På dagens möte var det fler producenter. Numera finns käpplaverket, syvab, srv, scandinavian biogas, Stockholm Gas, Eon som producenter och leverantörer 2007 var det bara Stockholm Vatten och sedemera AGA.

Idag får Taxi Stockholm en ny biogasbil varje dag, en ny tankstation för sopbilar har invigts och SL har öppnat upp för att andra ska kunna köpa den biogas som de inte behöver. Marknaden fungerar kort sagt allt bättre. Men det finns än mer kvar att göra innan den fungerar bra. Men ambitionen från alla aktörer är solklar. Det ska bli en väl fungerande marknad.

Denna situation ska jämföras med december 2006 då hela gasmarknaden i Stockholm höll på att dö pga att miljöpartiet, när de satt vid makten, hade förbjudit användningen av naturgasbackup. Och eftersom det inte fanns tillräckligt med biogas höll marknaden på att dö eftersom bilisterna helt enkelt tröttnade på att det inte fanns gas att tillgå. Idag är situationen mycket bättre – men den är ännu inte så bra som den borde vara.

Snöröjning och farligt avfall

Fastighetsägarföreningen och Stockholm stad har slutit ett avtal kring hus snöröjningen sika hanteras för att öka framkomligheten för gående och cyklister. Mycket bra fastighetsägarna!

Staden utvidgar nu också den mobila insamlingen av farligt avfall till att omfatta alla stadsdelar. Systemet har restats på Kungsholmen och har fallit väl ut så nu får alla möjlighet att hålla sig uppdaterade med hjälp av sms.

Hur prioriteras snöröjningen i Stockholm egentligen? Kan inte staden hålla efter snöröjarna? Det är några frågor som jag ofta får. De har ofta sin grund i att de flesta inte känner till hur snöröjningen fungerar och hur det prioriteras. Men det kan man läsa om här.

/

Om att ta reda på fakta innan pressutspelet görs

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) var idag snabb att försöka göra partipolitik av det sprängdåd som skedde i centrala Stockholm igår. Men hans utspel blev ganska pinsamt eftersom s-kansliet fick skicka ut ett pressmeddelande till när det visade sig att Rudin inte hade koll på vem som är ansvarig för vad. Således kom det ett pressmeddelande med följande innehåll ;
”Tidigare i dag föreslog Tomas Rudin, oppositionsborgarråd (S), att staden ska agera för att av säkerhetsskäl minska antalet parkerade bilar på stadens gågator. Med anledning av detta görs följande klargörande:
Det har under dagen framkommit uppgifter om att detta är en polisiär fråga och att den inte styrs av politiskt fattade beslut. Tomas Rudin har fullt förtroende för hur Stockholmspolisen kommer hantera frågan. ”

Övriga kommentarer om Rudins agerande torde vara överflödiga från min sida………..

Innovationer i Stockholm

Fredagsmorgon och Nobelfrukost på Berns arrangerat av Stockholm Business region. Anders Johnson presenterade sin nya bok ”Innovativa stockholmare”. Stockholmsregionen är en av Europas mest innovativa regioner. För 25 år sedan inrättades innovationsstipendiet och i boken berättar Anders Johnson vilka innovationer som uppmärksammats under dessa år. 100 innovationer från Stockholmsregionen presenteras. Jätte kul och mycket viktigt att säkerställa att denna innovativa kraft fortsätter att utvecklas.  

Därefter träffade jag VD för Stockholmsmässan Patric Sjöberg. Då fick jag bl a lära mig att Stockholmsmässan är betydligt större än Svenska Mässan i Göteborg. Man lär sig något nytt varje år. Stockholmsmässan har en viktig roll i arbetet med att marknadsföra Stockholm och för besöksnäringen i staden och regionen.

På eftermiddagen avtackade jag min kollega Gunnar Oom i Danderyd. Han har gått vidare från kommunstyrelsens ordförande i Danderyd till att bli statssekreterare hos handelsminister Eva Björling. Där kommer han att göra ett utmärkt jobb.

Jag vill avsluta med att uppmana alla att läsa Sten Nordins utmärkta veckodagbok som denna vecka handlade om Stockholms konkurrenskraft.

/

Avfallskvarnar och länets kommuner

Idag har vi haft styrelse i kommunförbundet i Stockholms län (KSL). Verksamhetsplanen för 2011 var bland ärendena på listan. I förslaget till verksamhetsplanen stog det att ”KSL ska genomföra en utredning med syfte att skapa insikt och öka kunskapen och därmed underlätta beslut som ökar matavfallsinsamlingen till rötning.” på mitt initiativ lades det till avfallskvarnar i denna text. Det visar sig att det finns olika tillämpningar i olika kommuner när det gäller hanteringen av installation och tillstånd för avfallskvarnar. KSL kan bidra i denna del och kanske skapa klarhet för fastighetsägare om vad som gäller och hur man kan underlätta.