Idag arrangerade jag ett lunchseminarium om Luftkvalitet, tät stad och höga hus. Många hävdar att höga hus försämrar luften i en stad, andra säger att det är tvärt om. Dsgens seminarium visar att det som är viktigt är att vara medveten om vad man gör när man bygger. Det kan vara så att tillstängda gatumiljöer med mycket trafik kan påverka luften och då spelar det inte så stor roll hur höga husen är. I andra sammanhang kan ett högt hus, rätt placerat, faktiskt leda till att luftkvaliteten förbättras pga att det byggs på ett sätt som gör att luftströmmarna ökas och därmed späds partikelhalterna ut.
Malin Ekman från SLB analys konstaterade att det är inte korrekt att påstå att höga hus försämrar luftkvaliteten, Monica von Schmalensee från White arkitekter konstaterade att det är viktigt att veta varför man vill bygga höga hus. Är det för att bygga ett landmärke? För att exploatera på redan exploaterad mark och skona grönområden eller finns det andra skäl? Gunnar Oom moderat kommunstyrelseordförande i Danderyd konstaterade att den om- och nyvbuyggnation som planeras vid Danderyd centrum kommer att leda till att luften förbättras radikalt, vilket också påverkar skolor i närheten.
Kort sagt,det gäller att tanka på luft- och bullerfrågor från början i projekten, inte minst i storstadsmiljöer.
Till slut, Malin Ekman började med att visa på vilka enorma förbättringar av luftkvaliteten som skett i Stockholm under de senaste decennierna. Det är lätt att glömma det mot bakgrund av debatten om partikelhalterna i luften. Årsrapporten om luftkvaliteten för 2009 illustrerar detta mycket väl. Det finns skäl till att Stockholm är Europas första miljöhuvudstad.