Alla partier vill satsa på cykling utom moderaterna säger SvD idag. Detta är inte korrekt. Det jag har invänt mot är att avsätta särskilda summor för cykelbanor i en särskild budget. Som jag skrev igår på min blogg, lika lite som vi har särskild budget för gångbanor så har vi det för cykelinvesteringar. Vi ser helheten i investeringarjna och självklart är cykelinfrastruktur en viktig del i detta. Att framställa det som om vi inte vill satsa pengar på cykelinfrastruktur är grovt vilseledande.
Trafikfrågorna är viktiga i Stockholm, de berör många. Att bara fokusera på cyklisterna är helt fel. Vi måste ha ett helhetsperspektiv när det gäller trafiken i Stockholm. Det vägrar oppositionen att inse, och även SvD verkar det som, men trafiklösningar som inte ser till helheten blir inte bra. Cyklister är ett toppentillskott och självfallet ska den infrastrukturen fungera bra. Men det handlar också om att se till att underhållet av den befintliga cykelinfrastrukturen fungerar bra. Det feramgår av den analys som SvD skrev om igår. Men det är inte lika roligt att tala om att man ska sköta om det som finns. Roligare verkar det vara populist och ägna sig åt överbudspolitik och enbart fokus på cyklar. Men det är inte ansvarsfullt, vi har problem i Stockholm med infrastrukturen i stort och det är viktigt att förstå att denna utmaning måste hanteras med utgångspunkten -Alla ska med.
Majoriteten inte har en särskild budget för cykelinfrastrukturen, lika lite som vi har en särskild budget för byggandet av gångbanor. Vår integrerade trafikpolitik utgår ifrån att alla trafikslag måste beaktas. Detta till skillnad från oppositionen som vill prioritera cyklar och kollektivtrafik och tydligt uttalar att detta ska ske på bekostnad av framkomligheten på stadens vägar för tex varuleveranser och bilister.
När staden bygger nytt byggs givetvis också en cykelinfrastruktur i anslutning till detta. Det Slussenförslag som finns och som förhoppningsvis kommer att antas av kommunfullmäktige innebär en radikalt förbättrad situation för cyklisterna över Slussensnittet i form av bla en cykelbro längs med tunnelbanebron och särskilda cykelbanor i anslutning till bron från söder till Gamla stan. Även dessa är en del i exploateringen. Norra Djurgårdsstaden är ett annat exempel på hur planerna innebär tydliga cykelsatsningar.
I anslutning till spårvägcitybygget anläggs nu cykelstråk på Hamngatan och på Kungsträdgårdsgatan. Kungsgatan vid Kungsbron kommer också att få cykelfält när husbyggetmitt emot Oscarsteatern är klart. Trafiksäkerheten är också en viktig fråga och de cykelboxarna som införs på många håll i staden är bara ett exempel på hur man lätt kan hitta lösningar som är bra för såväl fordonstrafikanterna som cyklisterna. På trafiknämnden i juni ska trafikkontoret få i uppdrag att ta fram en samlad cykelplan för Stockholm. Hittills har de cykelplaner som funnits separerat inner- och ytterstaden. Det är feltänkt. Cykelinfrastrukturen måste ses som en helhet och också på ett bättre sätt än idag länkas ihop över kommungränserna.
Så visst kan man påstå – som SvD i sin artikelingress – att alla partier lovar mer pengar till cykelsatsningar utom Moderaterna. Men då talar man inte sanning.
/