Rundabordssamtal om fordonsgasläget i Stockholm

Idag har vi haft det 7:e rundabordssamtalet om fordonsgasläget i Stockholm. Representanter från produktion, distribution och förbrukare var som vanligt på plats. Det är frustrerande att tillståndsprocessen tar lång tid i staden. Produktionsanläggningen i Skarpnäck kommer tex att bli försenad med ca 2 år bla pga överklaganden. Många vill köra på biogas men ingen vill ha en anläggning i sin närhet. Att frakta gasen långt bort ifrån till Stockholmsmarknaden är ingen bra lösning. Produktionen bör ske här i största möjliga utsträckning. Idag finns det 13 tankställen i Stockholms län. Under 2010 byggs det enligt Energigas Sverige ytterligare 10 tankställen. Det innebär att vi kan räkna med en fördubblad kapacitet inom ett år om allt går som på räls.

AGA, som har de flesta nuvarande tankställen – har ökat sin försäljning av gas med 70% i år jämfört med 2009. 38% av Taxi Stockholms bilflotta är idag gasbilar. Hittills har de köpt in en gasbil/dag under 2010. SL har 101 biogasbussar i trafik. 

Stockholm Vatten och Scandinavian Biogas har inlett ett utvecklingsarbete som innebär att produktionen av gas från Henriksdalsverket, Brommaverket och Louddenanläggningen kan komma att fördubblas under de kommande 5 åren jämfört med idag. Ett konkret exempel på vad försäljningen av Fordonsgasbolaget till Scandinavian biogas har lett till.

Sammantaget ser det ljust ut när det gäller utvecklingen men det är alltjämt mycket sårbart pga behovet av leveranser av gas från andra delar av landet, långa leveranstider för att byta ut komponenter som är trasiga i pumpar mm. Jämfört med hur det såg ut i regionen i slutet av 2006 har det skett en fantastisk ökning av såväl produktion som efterfrågan på gas i Stockholmsområdet. 2006 var biogasförsäljningen lite drygt 4 miljoner Nm3. 2009 uppgick den till närmare 11 miljoner Nm3, varav nästan 8 miljoner Nm3är biogas. Allt talar för att vi bara sett början på en växande fordonsgasmarknad i Stockholm.

I Sverige är biogasandelen i fordonsgasen 63%, på stockholmsmarknaden är andelen 72%.

Idag finns det också betydligt fler aktörer på marknaden som tillsammans bidrar till att öka produktionen och utbudet. 

/