Hösten 2006 höll hela fordonsgasmarknaden på att dö i Stockholm. Skälet var att det producerades för lite biogas och att miljöpartiet hade förbjudit marknaden att komplettera biogasen med naturgas för att trygga gastillgången för kunderna. Vi tog bort den bannbullan mot naturgasen. Det måste finnas en back-up så att kunderna kan lita på tillgången. Annars väljer de ett annat bränsle. Så ser marknaden ut på andra håll i landet och numera också i Stockholm.
Försäljningen av gasbilar har satt ordentlig fart och trots att det produceras mer biogas och att det finns backup i form av naturgas så är situationen fortfarande osäker på marknaden när det gäller fordonsgastillgången. Det ökade intresset för gasbilar i Stockholm har lett till att fler aktörer vill etablera sig på marknaden och att det planeras flera produktionsanläggningar i regionen. Det är mycket bra men det tar tid innan produktionsanläggningar finns på plats.
För att öka utbudet på marknaden än mer har det i dagarna slutits ett samarbetsavtal mellan Scandianavian Biogas International AB och Stockholm Vatten. Målet är att på 3-5 års sikt mer än fördubbla produktionstakten av biogas från anläggningarna i Henriksdal, Bromma och Loudden. Det kan handla om att komma upp i volymer om 20 miljoner normalkubikmeter/år genom dels effektiviseringsåtgärder och dels utbyggnad av produktionskapaciteten. Den planerade volymen kan jämföras med produktionen 2006 som uppgick till 3 miljoner normalkubikmeter/år. I år beräknas produktionen uppgå till 7,4 miljoner normalkubikmeter. Det är en kraftig ökning bara inom dessa anläggningar. Därtill kommer ytterligare produktionstillskott från bl a Himmerfjärdsverket och Käppala.
Vi har tagit initiativ till rundabordssamtal med aktörerna på fordonsgasmarknaden för att få en gemensam bild av hur utvecklingen ser ut av såväl produktion och efterfrågan. Detta har lett till en kraftsamling från marknadens aktörer för att fordonsgasmarknaden ska fungera bättre i Stockholm. Vi har kommit ett bra steg på vägen men det återstår en hel del kvar att göra för att marknaden ska fungera bra. Kommunens främsta roll i denna del är att se till att tillstånd för anläggningar, stationer mm hanteras så snabbt som möjligt. Dessvärre försenas dock igångsättandet av produktionsanläggningar av överklaganden av tillstånden från allmänheten.
/