Idag har jag haft en full eftermiddag. Besök på Karolinska Institutet för information om hur de jobbar med näringslivskontakter och andra delar av samhället. Jag tror att det är många som inte inser vilken oerhörd stark position som mycket av den forskning som sker inom Karolinska har i världen. Mycket är givetvis pga Nobelpriset. Men man kan inte leva på det utan det krävs också att det levereras forskning i världsklass och det gör KI på flera områden.
Inom Karolinskas område byggs en annan spännande verksamhet, Science for Life Laboratory. Förr i tiden var det mycket ”manuell forskning” inom medicin och biologi. Idag finns det enorma mängder data som kan användas inom den biovetenskapliga forskningen. SciLifeLab Stockholm är en gemensam satsning mellan KTH, KI och Stockholms universitet. Här ska det genomföras storskalig biovetenskaplig forskning medf fokus på biomedicin. Med hjälp av teknik kan man genomföra DNA-analys som motsvarar arvsmassan i två människor på en dag. Det är en fantastiskt snabb utveckling som sker på detta omräde där analyser av datorers resultat är en viktig del i forkningen. Sverige och Stockholm ligger långt fram i forskningen och det känns mycket bra med denna satsning, som förhoppningsvis också kommer att attrahera internationellt framstående forskare från andra länder.
Ett viktigt inslag i forskningen är att ”göra business” av resultaten. Detta kan vi bli mycket duktigare på i Sverige. Vi har många patent och det satsas mycket pengar på forskning men det är inte lika mycket som omsätts i form av nystartade företag. Flera universitet och kommuner har olika typer av inkubatorer för att hjälpa nystartade företag på väg. Men det finns inte så många privata aktörer på inkubationsmarknaden. En framgångsrik sådan aktör är Serendipity Innovations. De var mitt sista besöksobjekt under tisdagen. Saecid Esmaeilzadeh startade företaget tillsammans med en kollega 2004. Saecid är adjungerad professor vid KTH och har uppenbarligen god näsa för intressanta företag. I portföljen finns bl a
OrganoClick, Episurf, Diamorph och XBrain. Serendipity är ett gott exempel på att det går att driva inkubatorverksamhet utan offentliga medel. De kommer dessutom in i företagen i ett mycket tidigt stadium. Det ska bli intressant att följa detta företags utveckling såväl när det gäller den egna portförljen som när det gäller deras förmåga att arrahera utländska investerare till företagen. Redan nu är det ett antal kinesiska kvinnliga investerare som gått in med pengar i Diamorph.
Företagen som de satsar på är dessutom företag som kommit fram med smarta miljölösningar.
/