E-tjänster i Kista och världen

Torsdag förmiddag hälsade jag ca 200 personer från hela världen till Living Lab Globals möte där Kista Science City var värdar. Mötet handlade om att utbyta erfarenheter kring bl a e-tjänster för städer. Deltagare var såväl företag som politiker. Tanken är en benchmarking mellan städer, och en marknadsplats för små och medelstora företag att kunna presentera sina lösningar för en global marknad. Jag kunde berätta om Stockholms arbete med e-tjänster. Här är några exempel på vad Stockholm erbjuder. 

Inrättande av ett Kontaktcenter, ett telefonnummer, för att snabbt få svar på frågor. 2007 var det 40% av samtalen till staden som kom fram till rätt person och fick svar. Med andra ord 6 av 10 samtal misslyckades. Detta har vi ändrat på nu genom att inträtta ett kontaktcenter. Resultatet är häpnadsväckande:

 i 70% av samtalen besvaras frågan direkt, 80% får svar inom en minut och 90% inom tre minuter.

Hemsidan har utvecklats för onlinetjänster;

* 90% av förskoleplatsansökningarna sker på nätet

* 50% av skolvalen

* 60% av tillståndsansökan för bergvärmepump sker via nätet

* Misstänkta fall av matförgiftning kan anmälas via nätet

* En privat –online dagbok  – finns för anhöriga inom äldreomsorgen

* cykelreseplanerare

* Företag kan göra sin anmälan om livsmedelshantering på nätet

* 90% av de som vigs i stadshuset bokas sin vigsel on line

Staden har än så länge ca 50 e-tjänster och ambitionen är att fortsätta utveckla dessa tjänster.

Vi ser bara början på denna utveckling och med all den information som finns samlad i staden så vore det mycket intressant att se vad det skulle kunna utvecklas för tjänster om vi öppnade för företag att ta del av data som finns och utveckla tjänster utifrån detta. 

E-adept, som också visades på konferensen, är ett utmärkt exempel på vad som kan göras om befintlig data används och paketeras på ett annat sätt.

Spännande eller hur!

/