PJ Anders Linder skriver idag på SvDs ledarsida om vikten av att ha ett internationellt perspektiv. Stadshusmajoriteten jobbar mycket för att Stockholm ska vara konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. Det handlar om att se till att ha ett gott innovationsklimat, goda förutsättningar för investeringar, tillgång till kompetens och attraktivt för utländska företag att etablera sig i vår region. De utlandsägda företagen i Stockholmsregionen utgör bara tre procent av alla företagen men de sysselsätter en fjärdedel av arbetskraften i regionen. Så nog spelar det roll vad de anser om näringslivsklimatet i Sverige och Stockholm.
Den internationella konkurrenskraften om hjärnorna och kapitalet är benhård men hittills har Stockholm klarat sig väl. Den årliga rapport Cities of Opportunity, som PWC tar fram och som jag har skrivit om tidigare, visar det. Stockholm hamnar här på fjärde plats bland de 26 städer i världen som ingår i undersökningen. Men många tittar på oss och många vill dra till sig ”våra hjärnor” och det kapital som söker investeringsobjekt. Därför kan vi aldrig luta oss förnöjt tillbaka.
En viktig anledning till varför Stockholm ligger bra till är Kista. I fredags fick jag den trendrapport som Kista Science City ger ut. Den illustrerar väl hur viktigt Kista-området är för många i Stockholm och även för Sverige.
Knappt 66.000 personer är sysselsatta dagtid i Kista, av dessa återfinns ca 23.000 inom informations- och kommunikationsteknologin. 88% av dessa företag arbetar i exportföretag. Omsättningen per anställd i dessa ICT-företag är betydligt högre än den genomsnittliga omsättningen per anställd i riket. Andelen högutbildad arbetskraft är också högre.
Så ser det ut idag – men inget är givet. Idag uppmärksammas Kista internationellt, senast i Fortune Magazine, och intresset för att köpa företag och för att etablera sig i detta kluster är stort. Men det kan ändra sig snabbt. Därför måste vi hela tiden vara medvetna om hur Sverige och Stockholm ligger till i den globala konkurrensen. Det handlar om företagsklimat, innovationsklimat men inte minst också om en utbildning i världsklass så att kompetensbehovet kan tillgodoses.
Detta perspektiv måste ständigt vara närvarande i politiken, ovsett om det handlar om den nationella eller lokala politiken.
/