Nyss hemkommen från tre dagar i New York. Jag var där och talade på en konferens som New York City arrangerade inom ramen för sitt projekt New York City Global Partners. Temat var ”Business innovation and entrepreneurship; City strategies” och ett tjugotal städer från alla världsdelar fanns på plats. Rubriken på detta blogginlägg är ett citat från GEs ordförande Jeffrey R. Immelt som inledde konferensen tillsammans med
New Yorks borgmästare Michael Bloomberg. Deras samtal om konkurrenskraft i en global värld visar mycket tydligt att konkurrensen om de skarpaste hjärnorna och kapitalet kommer att bli stenhårt framöver.
Ska Stockholm klara sig i denna konkurrens så måste vi bygga på våra styrkor. Och vi har ett bra utgångsläge. Kista är en av världens ledande ICT regioner, Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet har mycket gott renomme och attraherar duktiga människor från hela världen. Men vi kan inte nöja oss med att det ser bra ut idag, vi måste hela riden jobba för att bevara och stärka vår position. Det var mycket tydligt när man hör hur tex New Yorks borgmästare resonerar för att stärka sin stads position i den internationella konkurrensen.
Bloomberg nämnde ett antal punkter, som alla är lika relevanta för Stockolm;
1. En väl fungerande infrastruktur är viktigt. Det handlar inte bara om vägar utan också om lokaler, skolor, parker, kultur, bostäder, telekommunikationer mm. Han talar mycket om träd, mänsklig stad och vikten av ett stort attraktivt utbud för människor vid sidan om jobbet.
2. Se till att det finns en mångfald av branscher. Det skapar möjligheter till en kreativare miljö och till korsbefruktning.
3. Skapa en miljö för innovationer genom tex inkubatorer som är knutna både till universitet och näringsliv och staden.
4. Universitetsmiljön är mycket viktig för utveckling av nya företag och innovationer. Se till att universiten vill utveckla sin verksamhet och attrahera fler talanger.
5. Se till att det finns mark för nyföretagande
6. Välkomna immigranter såväl studenter som andra som vill bidra till tillväxten.
7. Se till att regelverket för företagande, immigranter mm är enkelt.
När det gäller studenter från andra länder hade Immelt en intressant kommentar som också har bäring på vår svenska regerings politik när det gäller utländska studenters möjlighet att studera i vårt land och att man borde se till att de som kommer hit och studerar också stannar. ”När företag låter talangerna gå är det missmanagement men när landet gör det är det immigrationspolitik”. Tänkvärt!
Bloomberg reflekterade också kring vikten att ta hand om infrastrukturen och att hålla fast vid det långsikiga perspektivet för att faktiskt genomföra de investeringar och det underhåll som måste göras. Det är lätt att dra ner på de pengarna och använda dem till något annat. Han menar att de lärt av 1970-talets politik, som ledde till att standarden på infrastrukturen sjönk drastiskt under de kommande decennierna. Politiken måste stå för ett långsiktigt perspektiv och kommunicera till invånarna varför pengar till infrastrukturen är viktigt.
Det handlar om att betala nu för att attrahera människor och kapital och därmed få investeringar framöver. Behöver jag säga att det ligger mycket i detta utifrån ett stockholmsperspektiv?
Som sagt. Intressanta dagar i New York. Stockholm ligger bra till i PWC- studien ”cities of opportunities”. Men en sak är säker – Bloomberg vill peta ner oss på alla de områden där vi ligger bra till och han vill också se till att vi inte kommer förbi New York på de områden där vi ligger efter.
En hygglig utmaning – eller hur?!