På torsdagen medverkade jag på Riskkapitaldagen 2012. Den nyvalde socialdemokratiske ordföranden skulle ha varit där och talat men han hade lämnat förhinder. Mitt deltagande var i en panel om hur riskkapitalbranschen ska kunna förbättra sitt rykte.
Förra året nyregistrerades över 14.000 företag i Stockholm stad och över 24.000 i länet. Många av dessa företag behöver kapital. Särskilt om det handlar om företag som har en produkt/tjänst som har exportpotential. Då behövs det kapital för internationell lansering. Problemet i Stockholm och Sverige är att det finns för lite riskkapital särskilt i ett tidigt skede. Det finns för lite venture capital från andra länder. Därför är diskussionen om just riskkapital och riskkapitalbolag mycket olycklig eftersom den riskerar att leda till att intresset för att investera, inte minst bland internationella investerare, minskar än mer. Vi behöver locka hit mycket mer riskkapital, både nationellt och internationellt. Annars riskerar vi att de företag som startas här inte kan växa på ett sätt som gör dem konkurrenskraftiga. Vill det sig väl blir de små uppköpta och kan sedan växa tack vare det. Vill det sig illa kan de inte överleva över huvud taget.
Visst finns det dåliga exempel bland riskkapitalbolagen, det finns det i alla branscher. Ofta är det de dåliga exemplen som lyfts fram och dessa riskerar sedan att svärta ner en hel bransch . Därför är det viktigt att alla goda krafter i branschen blir mycket duktigare på transparens och på att visa vad den gör för nytta. Förklara varför det är viktigt att den finns.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har visat att vi står inför stora behov inte minst inom äldreomsorgen framöver. Detta kan inte den offentliga sektorn klara på egen hand. Det krävs att alla goda krafter samverkar. Vi har inte råd att säga nej till företag som vill bidra på detta område. Samtidigt måste kommuner och landsting bli duktigare på att definiera vilken kvalitet som omsorgen ska ha och givetvis också se till att kvalitetskraven uppfylls.
/