16 miljarder dyrare att anställa unga (s) lösning – tillsammans med Sverigedemokraterna?

Idag presenterade (s) i riksdagen några förslag ur sin kommande vårbudget. Precis som väntat handlar förslagen om ungdomsarbetslösheten och precis som väntat vill (s) höja skatten för att anställa unga med 16 miljarder kronor. En politik som beräknas kosta 14 000 ungdomsjobb. I stället vill (s) satsa på ett jobb- och utbildningskontrakt vilket i praktiken innebär ett avdammat kunskapslyft. En tidigare (s) reform som forskningen dömer ut som mindre lyckad.

 Utbildning är oerhört viktigt. För att inte säga det viktigaste för att kunna få ett jobb. Inte minst gäller det i Stockholm där det råder stor konkurrens om jobben. Det är oroväckande att många unga väljer att hoppa av gymnasiet samt att många misslyckas med att få ett slutbetyg.

Men att göra det dyrare att anställa unga för att införa någonting som i praktiken redan finns är lite mer svårbegripligt. Vi vet av erfarenhet att många ungdomar som idag saknar en gymnasieutbildning behöver helt andra insatser först, innan de är mogna att klara av en gymnasieutbildning. Ungdomar som inte har råd att misslyckas med skolan en gång till och ungdomar som inte ska lockas in i kontrakt som kan ge förödande konsekvenser i form av skulder om de misslyckas med att fullfölja kontraktet. 

Frågan är vad den sk satsningen väntas tillföra eftersom det för den som inte har en gymnasieexamen redan idag har möjligheten att studera. Inom vuxenutbildningen i Stockholm finns både gymnasial vuxenutbildning, yrkesvux och lärlingsutbildningar. Inom lärlingsutbildningarna sker minst 70% av utbildningen på en arbetsplats. (S) satsning riktar sig till de som saknar en gymnasieutbildning, det vill säga den målgrupp som idag är prioriterad inom gymnasial vuxenutbildning. 

Alliansregeringen har infört möjligheten till motivationshöjande studier på folkhögskola och studiebidraget har höjts till 6 300 kronor för den som går tillbaka till skolan. Hittills har regeringens satsning försökt motivera cirka 4 000 ungdomar att börja utbilda sig igen. Av dem har 38% gått till jobb eller studier. Det säger att detta är ett svårt uppdrag. Ännu svårare blir det om man samtidigt försämrar arbetsmarknaden för dessa ungdomar – var ska de då finna motivationen?

Tänker (s) kroka arm med Sverigedemokraterna för att höja kostnaderna för att anställa unga?

/