I slutet på förra veckan presenterades regeringens Nationella innovationsstrategi. Det är en genomarbetad analys av varför det är viktigt med ett bra innovationsklimat och vad som är bra och vad som behöver förändras i Sverige för att vi ska få ett än bättre innovationsklimat. Problemet är att det inte innehåller skarpa förslag, annat än identifiering av problemen. Det behövs skarpa förslag och det är ganska bråttom. Den globala konkurrensen är stentuff och den pågår här och nu.
I fredags presenterade Länsstyrelsen rapporten ”En GPS för Stockholmsregionens innovationssystem”. Det är en intressant läsning som är en genomgång av alla de olika aktörer som finns inom det innovations- och entreprenörsfrämjande systemet i Stockholmsregionen. Rapporten visar på styrkor och svagheter i vår region. Det är viktigt att ta itu med de svagheter som konstateras.
Rapporten påpekar bl a följande:
– life science och ICT är mycket starka kluster med väl fungerande strukturer. Däremot är det svaga strukturer kring andra prioriterade styrkeområden såsom tex robotik/avancerad tillverkning, clean-tech, turism och logistik.
– kunskapen måste öka för att få till stånd lämpliga policies för att främja innovativa tjänsteföretag
– många aktörer är underkritiska och resursfördelningen är skev när det gäller helheten i systemet.
– nationella program har under senare år bidragit till uppkomsten av konkurrerande och överlappande aktörsstrukturer inom regionens life science miljöer. Det innebär ineffektiv användning av resurser.
– det finns en bristfälligt koppling mellan olika kluster, det gäller i synnerhet aktörer inom kulturella och kreativa näringar och övriga aktörer. Här finns en stor potential för innovationer.
Detta är några av de kloka påpekanden som finns i rapporten. Stockholmsregionen ligger långt framme internationellt när det gäller innovationsklimatet. Men det värsta vi kan göra är att sitta nöjda över läget. För en sak är säker, det finns väldigt många som vill ta vår position. Så det håller inte att vila på lagrarna utan här gäller det att ständigt jobba för att stärka positionen. Här har staden en viktig roll att spela när det gäller att bl a erbjuda arenor för möten över branschgränserna. Men även som beställare, upphandlare och regelutformare.
Och statens roll är också viktig. Därför är det väsentligt att den analys som gjorts i den Nationella Innovationsstrategin kring t ex kapitalförsörjningen, skattevillkoren mm omsätts i skarpa förslag som innebär att de problem som identifieras undanröjs.
/