Det är företagen som skapar jobb

Det blev inte tillfälle att prata om näringslivsfrågor under gårdagens budgetdebatt om arbetsmarknadsfrågor. Allt fokus i debatten hamnade på de som står utanför arbetsmarknaden och knappt något blev sagt om vad staden måste göra för att skapa bra förutsättningar för de som skapar jobben dvs företagen. Därför kommer mitt anförande i sin helhet här på bloggen.

 

Ordförande, fullmäktigeledamöter

Stockholm – full fart framåt är titeln på länsstyrelsens årliga rapport till regeringen om läget i länet. När 55 % av rikets befolkningstillväxt sker i länet och det inte bara lockar till sig människor utan också företag måste man hålla med. Nyföretagandet droppar jft med 2011 års rekordsiffror, men det nyregistyrerades 12.700 företag i stockholm de 4 senaste kvartalen, dvs 35 företag/dag årets alla dagar. Men det finns mörka moln på himlen.

Vi har ett av världens ledande ICT-kluster i Kista Science City, med över 1.000 företag inom ICT. Inom life science är regionen också ledande. Här finns flera tusen life science företag. Regeringens besked om satsning på SciLifeLab, ett nationellt vetenskapligt center för storskalig forskning inom biovetenskap, medicin och miljö betyder mycket för regionen. Det kommer att locka till sig forskare från hela världen och betyder mycket även för näringslivet. Här finns också ett växande antal cleantech företag och även ett snabbt växande data-spelkluster. Förra året växte dataspelbranschen i Sverige med 96% och ca hälften av alla företagen finns i Stockholm Mojang, Dice, Paradox för att bara nämna några.

 Med 19 universitet/högskolor har vi också ett utbildningskluster. Detta tillsammans med Nordens största antal huvudkontor samt mängder av spännande kunskapsföretag inom tjänstesektorn skapar fantastiska möjligheter. Det gäller att få dessa spännande delar att mötas mer än vad som sker idag. Här har Stockholm Business Region en viktig roll.

 Jag tror att få inser betydelsen av den bredbandskapacitet som vi har via Stokab. All infrastruktur är ett viktigt bidrag till näringslivsklimatet. Men staden kan bidra på flera sätt genom att;

–          använda upphandlingar som verktyg för att stimulera innovationer och utveckling av tjänster,

–          attrahera företag/kapital från andra delar av världen att etablera sig /investera här

–          ha nära kontakt med den akademiska världen och näringslivet så att vi hela tiden har en aktuell bild av vad som staden kan bidra med.

–          erbjuda arenor för möten mellan akademier, näringsliv och offentlig verksamhet.

–          Open Stockholm

–          det är lätt att etablera sig i Stockholm ”plug and play”

Stockholm har en arbetsmarknad som lider av kompetensbrist, inte minst på IT-området, och å andra sidan finns här många som inte kommit in på arbetsmarknaden. Samarbetet mellan jobbtorgen och näringslivet utvecklas hela tiden. Det är viktigt. Alltjämt är det arbetsgivare som inte känner till vad jobbtorgen kan erbjuda, därför måste vi jobba med att se till att det blir mer känt bland företagen i Stockholm. 

Start up Stockholm är en satsning som handlar om ett vidare uppdrag till nyföretagarcentrum. Förutom nyföretagarrådgivning, inkluderas innovationsrådgivning, metodutveckling och insatser för att främja företagande. Vi behöver fler företag i Stockholm.

Samtidigt måste de företag som startas få goda förutsättningar för att växa. STING har en framgångsrik verksamhet där de också erbjuder kapital till de egna företagen i det tidiga skedet.

 Här behövs generallt  mer riskkapital tidigt i nyföretagandet. Välkommet vore att den utmärkta analys av bristerna i dagens innovationssystem som görs i den nationella innovationsstrategin omsattes till skarpa förslag. Det skulle alla ha glädje av.Förmodligen skulle det också innebära att regeringen inte behöver avsätta så mycket som de dryga 17 mdr kr som idag avsätts för sådd/riskkapital.

 PWC-rapporten Cities of opportunity, en jämförelse mellan 27 städer, där Stockholm detta år hamnar på 5e plats, illustrerar väl vad som är Stockholms styrkor och svagheter. En tydlig svaghet är tillgängligheten. Den är oerhört viktig för näringslivets konkurrenskraft. Stockholm Businesss Region jobbar mycket tillsammans med bl a Swedavia för att öka antalet direktlinjer från Arlanda. En väsentlig fråga för näringliv och akademi i regionen. Bromma är givetvis också mycket viktigt men Arlandas miljötillstånd som nu är under prövning är en nyckelfråga för vår globala konkurrenskraft. Arlanda måste kunna växa med regionen.

Med detta vill jag vill yrka bifall till kommunstyrelsens förslag till budget.

/