I dessa dagar är det intressant att följa debatten om SAS. Till skillnad från när SAABs problem var aktuella så är SAS ett företag som staten faktiskt har ägaransvar för. Det verkar dock inte som alla har uppfattat denna skillnad. SAS har uppenbara problem och nu är det upp till ägare och medarbetare att hitta en lösning på det faktum att kostnaderna är för höga i förhållande till intäkterna. När det gäller SAS verkar de flesta vara överens om att det är viktigt att företaget går med vinst. Analysen om varför SAS har problem verkar också många instämma i; SAS har inte haft förmåga att anpassa sig till den nya marknad som utvecklats med bl a lågprisbolagen. Kundernas ändrade preferenser har inneburit att SAS förlorat i konkurrenskraft.
SAS-debatten är intressant om man överför den till ett annat tjänsteföretagsområde, skolan och äldreomsorgen. Här är det då så, enligt ofta samma personer, att i denna tjänstesektor så är det inte ok med företag som går med vinst. Då blir det plötsligt suspekt med företag som visar att de har ett långsiktigt perspektiv och har en lönsam verksamhet.
Skolverket har visat att friskolors etanlering i kommuner påverkar resultatet i de kommunala skolorna. Alternativ inom äldreomsorgen innebär att du kan få den service som passar dig bäst. I Stockholm har utvecklingen av valfriheten på välfärdstjänstområdet inneburit många nya företag, många nya kvinnliga företagare och därmed också fler arbetsgivare att välja på för de som jobbar inomdessa verksamhetsområden. Vi har fått ett fokus på kvalitet och resultat som aldrig skulle ha varit fallet om allt skötts inom den offentliga sektorn. För det krävs det att man kan jämföra mellan olika aktörer. Detta är en mycket sund utveckling.
För mig är det obegripligt att partiföreträdare som säger sig vilja värna om välfärd och kvalitet driver en linje som innebär att det är suspekt med företag som har en sund ekonomi. Vem vill starta företag om det är förbjudet att gå med vinst? Företagande i sig är ett risktagande, och det innebär att det måste finnas marginaler. Om det inte finns det så blir det inga nya företag.
Socialdemokraternas tal om att det är viktigt med bra villkor för företagen klingar därför väldigt falskt när de samtidigt i handling visar att de inte har insikt om det mest fundamentala för entreprenörer och företagare, insitamentet att minimera riskerna genom att kunna gå med vinst och därmed skapa förutsättningar för att utveckla verksamheten. SAS behöver gå med vinst och det gäller även alla andra företag. Därför är det så viktigt att företag inom välfärdssektorn också i framtiden har denna möjlighet. Annars förlorar vi ett stort viktigt utvecklingsområde i Sverige. En tjänstesektor av stor betydelse för såväl unga som gamla.
/