På väg mot världens främsta huvudstad

 Stockholms Handelskammare har nyligen genomfört en SWOT-analys av Stockholm – dess bild av regionens styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Rapporten baseras på internationella rankingar, en enkätundersökning av Demoskop samt Handelskammarens egen analys, vilket troligtvis ger oss en relativt god bild av vad stockholmarna tycker om sin stad.

 I morse fick jag möjlighet att diskutera analysen på ett frukostmöte, tillsammans med Maria Rankka, VD på Stockholms Handelskammare, Björn Elfstrand, Swedbanks regionchef i Stockholm och Helene Hellmark Knutsson, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting. 

För att vara en globalt konkurrenskraftig region måste Stockholm vara en spännande stad att leva i såväl som en stad med många attraktiva företag, jobb och lärosäten. Stockholm är på många sätt en fantastisk stad. Rapporten visar att sex av tio stockholmare anser att Stockholm är en bättre stad att leva i än andra städer i Europa. 

Stockholmarna rankar livskvaliteten i staden till hela 80 på en 100-gradig skala. Det är inte bara viktigt för stockholmarna själva att de trivs i sin stad, utan även viktigt för företagens möjligheter att locka till sig kvalificerad arbetskraft. Samtidigt visar Handelskammarens rapport att bristen på bostäder, höga levnadskostnader och den begränsade framkomligheten i trafiken utgör hot för stadens utveckling och begränsningar för många människor i vardagen. Det understryker hur viktigt det är att arbetet med Stockholms framkomlighetsstrategi kommer igång ordentligt och att vi därmed kan ta ännu ett steg för att ytterligare underlätta framkomligheten i trafiken i staden. Igår kunde också kollegorna Nordin och Larsson informera om att staden nu nått årets mål om 5 000 anvisade bostäder/år.

 Även företagen är nöjda, och ger stadens företagsklimat betyg 79 utav 100. Det gynnsamma entreprenörsklimatet och ett bra IT- och telenät visar sig vara några av anledningarna till detta, enligt rapporten. Samtidigt visar rapporten även att satsningar på bland annat forskning och utveckling bör kopplas ännu närmare näringslivet för att få större utväxling av satsningarna. PwC har bland annat tidigare visat i sina rapporter Cities of Opportunity att Stockholm är en av världens mest innovativa städer. En innovationskraft som vi måste bli duktigare på att dra nytta av!

 Men det finns även hinder för företagens möjligheter att växa i Stockholm. Höga arbetsgivareavgifter och rigida arbetsmarknadsregler är två faktorer som företagen lyfter fram som hinder för sin utveckling. Vi fortsätter därför arbetet mot ett företagsklimat i världsklass, bland annat genom att föra diskussioner med våra partivänner i Rosenbad för att fortsätta förnya Nya Moderaternas politik, även på arbetsmarknadsområdet nationellt.

Stockholm har en god konkurrenskraft idag bl a pga att stockholmarna har hög utbildningsnivå. En stor utmaning är en hotande kompetensbrist inom femton till tjugo år. Vårt utbildningssystem måste ha en konkurrenskraftig kvalitet i förhållande till omvärlden. Annars riskerar vi att tappa talanger till andra delar av världen och att talanger från andra delar av världen inte väljer att komma till Stockholm.