Lite förundrad är jag allt över de röster som nu höjs från regeringshåll om att kommunerna inte ska få ange egna mål när det gäller tex byggande. Byggkravsutredningen menar att det är för många särkrav och därmed blir det dyrare byggen. Samtidigt når mig meddelandet att Delegationen för hållbara städer (tillsatt av regeringen 2008) har avslutat sitt arbete.
En stor del av Delegationens arbete har handlat om just kommunspecifika mål. På Delegationens hemsida finns rader av exempel på projekt där kommuner har ställt upp tuffa miljömål för att just profilera sin stadsutveckling och där också företag deltar i arbetet eftersom de vet att det finns affärsmöjligheter i förlängningen.
Goda exempel på energieffektivt byggande kan leda till goda affärer både nationellt och internationellt. Det finns det exempel på inom såväl konsult-, som bygg- och arkitekt området. Det statliga Exportrådet har till och med gjort ett säljkoncept kring detta som heter Symbio City, som marknadsförs runt om i världen tillsammanas med svenska företag.
Delegationen för hållbara städer har under årens lopp delat ut pengar till olika projekt som syftar till att vara just föredömen och inspiration för andra. Det har fungerat, och det har också medfört att många internationella delegationer kommer hit på besök för att lära av de svenska exemplen. Hammarby Sjöstad är ett sådant exempel där tiotusentals internationella besökare kommer varje år och där frågan givetvis är vilka företag som bidragit till de smarta miljölösningarna. Nästa generation av Hammarby Sjöstad, Norra Djurgårdsstaden, lockar redan mängder av internationella besökare trots att det bara har påbörjats.
Så jag hoppas att statsrådet Attefall och hans kollegor läser Delegationens slutredovisning. Den innehåller en hel del information som kan leda tanken till att det inte är en bra ide att begränsa kommunernas möjligheter att sätta egna mål när det gäller byggande och stadsutveckling. För som det konstateras i förordet till slutrapporten :
”En viktig slutsats när Delegationens arbete nu avslutas är att initiativen måste komma från städerna. Det lokala ledarskapet har stor betydelse. Politiker, medborgare, ideella organisationer och näringslivets aktörer kan gemensamt engagera sig för att staden ska utvecklas mer hållbart. I städerna finns förutsättningar för att gå från ord till handling.”
/