(V) alltid så misstänksamma mot privata aktörer

Enligt DN Stockholm kräver Stockholmsvänstern en utredning av de SFI-utbildningar (21 olika aktörer) och av vuxenutbildningar som erbjuds.  Detta mot bakgrund av att det av en nyligen genomförd analys framgår att det finns skillnader mellan stadens olika anordnare inom SFI och vuxenutbildningen. Och det är ju just det som är en av poängerna med att erbjuda valfrihet. Den som vill studera ska också kunna hitta en utbildning eller ett studiesätt som passar bäst utifrån dennes livssituation.

 Bland annat verkar det störa (V) att en aktör erbjuder många utbildningar på distans. Men att studera på distans är ett erbjudande, inte ett tvång. Det är bra att möjligheten finns, inte minst för den som kombinerar jobb och studier.Att studera på distans innebär inte att undervisningen inte är lärarledd. I många fall har den studerande mer direkt kontakt med sin lärare i en distanskurs än i ett klassrum.

(V) lyfter också frågan om lärarbehörighet – vilket är en relevant fråga. I underlaget för upphandlingen av vuxenutbildningen framgår att ”utbildningsanordnaren ska säkerställa och ansvara för att all personal har den administrativa kompetens och den datorvana som uppdraget kräver samt att lärarbemanningen har behörighet och rätt kompetens”. I den senaste SFI-upphandlingen ställer staden högre krav på lärarbehörighet än vad Skolverket kräver. Detta och andra kvalitetskrav följs också upp systematiskt, exempelvis genom den tillsyn av varje extern utbildningsanordnare som utförs på rektorsnivå. Resultaten av granskningen återkopplas och krav ställs på bättring där så behövs.

För den som vill studera vid SFI eller vuxenutbildningen i Stockholms stad finns information om andel behöriga lärare, andel godkända elever samt resultaten från brukarundersökningarna angivna för samtliga anordnare på stadens hemsida. Jag tror att människor själva bäst kan göra val utifrån sin egen livssituation. Staden ska finnas där som ett stöd genom, i det här fallet, studie- och yrkesvägledningen, samt att erbjuda information så att varje individ kan fatta ett upplyst beslut. Att (V) anser sig veta bättre än individen vad som är bäst för honom/henne vet vi sedan gammalt. Valfrihet och alternativ är helt enkelt inte (V)s grej. Det handlar om ideologi.

/