Ungdomsarbetslösheten i Stockholm en bråkdel av den i landet

Sweco presenterade nyligen rapporten arbetssökande i stadsdelsområden 2012. Den baseras på Arbetsförmedlingens statistik och är en läsning som innehåller såväl positiva som negativa nyheter.

I den allmänna debatten talas det ofta om den höga ungdomsarbetslösheten. Andelen unga (18-24 år) som är arbetslösa och i program med aktivitetsstöd i Stockholm uppgår till 5,5 % enl Swecos rapport. Det kan jämföras med 11,1% i riket. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Situationen i Stockholm är bra mycket bättre för unjga än i andra delar av landet.

Samma sak gäller om vi tittar på utlandsfödda personer, arbetslösa och i program med aktivitetsstöd i Stockholm 16-64 år. I Stockholm uppgår andelen till 10,6% att jämföra med 13,2% i riket.

Oppositionen framhåller ofta att klyftorna ökar i Stockholm. Tittar vi på utvecklingen på detta område så visas följande:

Enskede- Årsta -Vantör

Skarpnäck

Hägersten-Liljeholmen

Farsta

Skärholmen

har en kontinuerligt sjunkande arbetslöshet sedan 2010. Skärholmen är den stadsdel som har den kraftigaste minskningen av arbetlösheten  2011 till 2012.

Swecorapporten konstaterar också att arbetslösheten har minskat i Söderort samtidigt som den ökat i innerstaden. Därmed har skillnaden mellan dessa kommundelar minskat något.

Den stora utmaningen i staden är alltjämt dock Rinkeby-Kista med 11,4%, Spånga-Tensta med 9%, Hässelby-Vällingby 8,1% och Skärholmen (trots minskning de senaste åren) 10,2% i åldersgruppen 18-64 år. Tittar vi åldersgruppen 18-24 år så finns det ingen stadsdel som ligger högre än Göteborgs 9,1% (Riket 11,1%).