Läser en intressant rapport från SCB ”Ungdomsarbetslöshet – jämförbarhet i statistiken mellan ett antal europeiska länder”.
Den är framtagen för att göra en analys av hur det faktiskt ser ut när det gäller ungdomsarbetslösheten i Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Österrike, Finland, Island, Norge och Sverige. Sedan 2007 mäts ungdomsarbetslösheten i Sverige i enlighet med ILOs definition, dvs heltidsstuderande som söker arbete räknas som arbetslösa. Så var det inte tidigare i Sverige. Men så är det nu och det påverkar statistiken högst påtagligt. Rapportens fråga är helt enkelt går det att jämföra ungdomsarbetslösheten i olika länder. Svaret är ja men man måste beakta en del aspekter.
Rapporten identifierar bland annat följande:
- Lärlingssystemets utformning är en viktig förklaring till skillnaderna. Det tyska, österrikiska och danska lärlingssystemet innebär att ungdomar som praktiserar räknas som sysselsatta. Det påverkar givetvis arbetslöshetssiffrorna.
- Studiemedelsystemets utformning. Om studiemedel inte utbetalas under sommarlovet ökar incitamentet för att söka feriejobb vilket påverkar arbetslöshetsstatistiken på årsbasis. För Sveriges del kan detta vara en förklaring till varför vi har betydligt högre arbetslöshet bland studerande än bland icke studerande. Sysselsättningasgraden bland icke studerande svenska ungdomar ligger på över 70%. Sverige är det land som har störst skillnad när det gäller sysselsättningsgraden mellan studerande och icke studerande ungdomar.
- Arbetslöshetens längd. Sverige är det land där störst andel av ungdomarna, 32%, varit arbetslösa i mindre än en månad. 80% av alla ungdomar har jobb inom 6 månader. Det slås bara av Finland som har siffran 87%. i Tyskland är tex över 40% av ungdomarna arbetslösa i mer än 6 månader.
En jämförelse mellan studerande och icke-studerande visar även det ett utfall där Sverige har låg långtidsarbetslöshet i båda grupperna jämfört med andra länder, även här ligger Finland bättre till än Sverige.
Sammantaget således en mycket intressant rapport som ger flera aspekter på en debatt som ibland kan ge intrycket att det är en helt hopplös arbetsmarknadssituation för ungdomar i Sverige. Med detta sagt så är det oerhört viktigt att fortsätta att jobba för att minska ungdomsarbetslösheten. Men visst påverkar det bilden om man har i åtanke att ca hälften av de ungdomar som till synes är arbetslösa faktiskt är heltidsstuderande.
/