Många arbetssätt för att stötta ungdomar till egen försörjning

I torsdagens DN kunde vi läsa om ett lyckat projekt som handlar om hur staden jobbar för att ungdomar med trasslig bakgrund ska hitta sig själlva och till ett liv där de kan försörja sig. Detta är ett exempel av många på hur staden jobbar för att nå ut till unga människor som riskerar att hamna i permanent utanförskap. Socialförvaltningen och stadens jobbtorg jobbar tillsammans i detta projekt.

Jag har också tidigare skrivit om Merit och Filur, två projekt som Jobbtorg Stockholm arbetet med under flera år. Projekt som även de vänder sig till unga med trasslig bakgrund 16-24 år). Filur har haft 406 unga vuxna under perioden 15 mars 2010 till 18 mars 2013. 302 deltagare har avslutat projektet för mer än 6 månader sedan. Av dessa var 75% självförsörjande i mars iår. Ett mycket bra resultat som du an läsa mer om i den slutrapport som finns på stadens hemsida. Jobbtorgen jobbar vidare med de metoder som visat sig vara lyckade inom Filur.

När det gäller Merit så är utvärderingen inte helt klar. Projektet riktar sig till de som är 16-29 år och har även en särskild målgrupp de som hamnat utanför systemen och bor på Järvaområdet. Målen är höga och totalt har cirka 400 ungdomar deltagit i projektet. Hälften av dem har kunnat avslutas från Jobbtorg Stockholm inom 90 dagar för att de gått vidare till arbete, studier eller annan försörjning.

Erfarenheten visar att man måste jobba direkt med individen. Och det är ett ganska mödosamt arbete att jobba med en person som står långt från arbetsmarknaden och som ofta i början kan vara ganska ointresserad av att ändra på sin tillvaro. Individer har olika incitament och en faktor för framgång är att hitta just den enskildes incitamnet för att ändra på sin situation. I det arbete som sker i staden på detta område finns det mängder med goda exempel på hur unga människor har gått från en kriminell och trasslig tillvaro till egen försörjning. Dessa enskilda exempel är självklart inspirerande för många andra och visar att det går att komma ur utanförskapet. Tyvärr är det alldelses för sällan som andra kan få ta del av dessa goda exempel via media. Torsdagens DN var ett lysande undantag från detta. Låt oss hoppas att vi får se fler goda exempel som kan inge hopp hos de som ännu inte ser möjligheter i sin nuvarande situation utan jobb eller studiemöjligheter. 

/