Rudin är ute och flyger – utan sitt parti

Läser idag en debattartikel i Dagens Industri där Tomas Rudin (s) slåss för affärsflyget på Bromma. Det är i sanning en nyhet.

När ärendet om en förlägning av avtalet om Bromma mellan dåvarande Luftfartsverket och Stockholm stad var uppe i kommunfullmäktige 2008  reserverade sig socialdemokraterna mot en förlägning av avtalet. Skälet var att Bromma inte skulle vara kvar. Behöver jag påpeka att Rudin deltog i den debatten? Jag länkar till beslutet i kommunfullmäktige och lägger med deras reservation nedan.

Så Tomas Rudin är inte särskilt trovärdig i sitt vaktslående om Bromma. När det verkligen gällde att visa färg om Bromma sa han nej tack. Då kostar det inte särskilt mycket att nu – i opposition och utan sitt parti med sig – låtsas som att man värnar Bromma.

Läs och begrunda vad de ansåg om Brommas framtid.

Reservation anfördes av borgarråden Carin Jämtin och Roger Mogert (båda s) enligt följande.

Vi föreslår kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta följande.

1. Avslå föredragande borgarrådets förslag till beslut.

2. Därutöver anföra följande.

Det finns en rad goda skäl att avslå ärendet. Miljö-, säkerhets-, näringslivs- och stads-utvecklingsskäl talar för en avveckling av Bromma flygplats.

Det finns också en rad goda skäl att avslå det här specifika avtalet. Det är ett avtal som ensidigt gynnar den ena avtalsparten, nämligen Luftfartsverket, medan stockhol-marna bakbinds i 30 år framåt utan möjlighet att säga upp avtalet.

Till sist bör ärendet avslås mot bakgrund av den slarviga och hafsiga beredningen. Kommunfullmäktige och stockholmarna undanhålls uppenbarligen de verkliga konsekvenserna av det avtal man ingår.

Miljö och säkerhet

Bromma innebär att stockholmarna bidrar med en kraftig subvention av en verksamhet som alla vet är miljöskadlig och som därmed inte behöver bära sina egna kostnader. Klimatfrågan är det knappt någon som ifrågasätter vikten av. Att stockholms skattebe-talare då ska subventionera denna verksamhet blir än mer orimligt.

För de som berörs är givetvis den miljöpåverkan som sker kring flygplatsen till följd av trafiken ett ständigt problem. Buller, liksom utsläpp av kemiska substanser och avgaser, är ständigt närvarande och påverkar vardagslivet. Det handlar om avbrut-na samtal, störd sömn, oro för att barnen ska äta frukt från trädgården, o.s.v. I och med det nya avtalet ökar antalet flygrörelser från 65 000 till 80 000, vilket är en stor ök-ning.

Dessa frågor blir ännu mer problematiska eftersom skador från buller även drabbar dem som inte upplever bullret som störande. Alla stadsdelsförvaltningar lyfter i sina remissvar fram bullerfrågan, något som torde motiveras av att frågan är en levande problematik för dem. Till skillnad från vad man kanske spontant tror så väljer inte alla att bo där de bor. Inte minst barnen saknar möjlighet att välja.

Säkerhet

Till sist kan man aldrig bortse från olycksrisken. Brandförsvaret lyfter i sitt remissvar fram det olyckliga med en flygplats i en tätbebyggd miljö. Den handfull haverier och krascher som hittills skett i västerort till följd av Bromma flygplats verksamhet har som mest krävt 22 döda, men oftast mindre än 5 personer. Till det ska läggas en rad incidenter ända in på 90- talet. Då har dock störtade flygplan på ett nästan mirakulöst sätt, trots den täta bebyggelsen, inte lett till några döda, bara materiell förödelse och skador.

Det är också värt att notera att den stadsdelsnämnd inom vars område den största olyckan, med flest döda, inträffade inte fått ärendet på remiss.

Näringsliv och stadsutveckling

Det enda skäl som ärendet lyfter fram till förmån för Bromma flygplats är vikten av en citynära flygplats för regionens näringsliv. Tyvärr finns detta behov inte dokumenterat eller analyserat någonstans i ärendet och Stockholm Business Region har inte fått ärendet på remiss.

Det som brukar framhållas i detta sammanhang är vikten av utrymme för det så kallade ”affärsflyget”. I de enda seriösa utredningar som gjorts av behovet av Brom-ma, i mitten på 90- talet, är det också detta som lyfts fram som problematiskt. All övrig trafik – då som nu – skulle med lätthet kunna få plats på andra flygplatser.

Affärsflyget handlar om trafik med små plan där företag och andra köper specifika flygresor. Enligt Stockholmsberedningen rör det sig om 7000 – 8000 landningar per år. Restiden till och från City och Bromma flygplats respektive Arlanda är ungefär likvärdig. Faciliteterna på själva flygplatsen är dock bekvämare och smidigare för resenärerna på Bromma. Däri ligger också flygplatsens attraktivitet. För detta syfte ianspråktages idag mer än 1 400 000 kvadratmeter mark i en attraktiv och central del av Stockholm till en hyra om 1 krona per år. Det vore orimligt att förvänta sig att af-färsflygets resenärer inte skulle vilja ha kvar denna verksamhet.

Det är dock inte självklart att verksamheten är positiv för näringslivet i Stockholm. Som Svenskt Näringsliv framhållit i sitt remissvar till Rogestams utredning ”Framtidens flygplatser” finns bara en flygplats som har ett nationellt strategiskt intresse, nämligen Arlanda. Arlanda har rasat från att vara Nordens största flygplats till att vara den tredje största. Svenska resenärer får idag regelmässigt åka via Helsingfors till långväga destinationer. Ska Stockholm kunna kalla sig Skandinaviens huvudstad bör det också finnas en stark internationell flygplats. Den enda flygplats som skulle kunna fylla en sådan roll är Arlanda.

Tyvärr undergräver Bromma flygplats Arlandas ställning. Det finns ingen anled-ning för Sveriges näringsliv att vilja se ett svagare Arlanda- tvärtom! Det finns dock en logik för det affärsdrivande verket Luftfartsverket att vilja bevara Bromma flygplats eftersom de då kan erbjuda fler attraktiva slot- tider för den inrikes linjetrafiken. Inri-kes linjetrafik minskar sedan en tid och man förlorar marknadsandelar till tågtrafiken. Det är givetvis ett bekymmer för Luftfartsverket, inte minst som man har flera mindre flygplatser runt om i landet som måste finansieras. Luftfartsverket får ju en intäkt, inte bara vid start och landning på Bromma flygplats, utan också på flygplatsen i andra änden av linjen. På så sätt underlättar givetvis Bromma flygplats för Luftfartsverket som har flygplatser på en rad mindre orter i Sverige. På så sätt fyller Bromma en funk-tion för dessa mindre flygplatser och orter. På så sätt bidrar stockholmarna också eko-nomiskt, genom sämre miljö, genom mindre säkerhet och genom utebliven utveckling till att vidmakthålla flygplatser runt om i Sverige.

Stockholm och övriga Sverige har dock allt att vinna på att istället stärka Arlanda som nav för flygtrafiken i vår del av Europa. Köpenhamn har 21,4 miljoner Oslo 19,0 miljoner Arlanda 17,9 miljoner och Helsingfors 13,1 miljoner passagerare per år. Goda flygtransporter är mycket viktigt för den internationella konkurrenskraften. Ett mer internationellt konkurrenskraftigt Arlanda är något som många aktörer lyfter fram t.ex. Invest in Sweden Agency och Svenskt Näringsliv. Även den internationella när-ingslivsorganisationen World Economic Forum anser att Arlanda måste förbättras. Bromma flygplats är inte lösningen för Stockholm. Bromma flygplats är inte en del i internationellt nav, utan bidrar istället till att splittra upp trafiken till Stockholm.

Bromma flygplats ligger dessutom idag i ett av Stockholms mer attraktiva områden (när den byggdes var det landsbygd). Området bör istället användas för att utveckla Stockholm och västerort med ett tillskott av bostäder, rekreationsområden och nya trafiklösningar i en ansträngd del av Stockholms trafiksystem. I den debatt som förts kring Bromma de senaste 15 åren har det funnits konkreta förslag på allt från 1500 bostäder till de mest vidlyftiga förslagen på ca 10 0000 bostäder. En rimlig uppskatt-ning är en potential på 4 – 5000 bostäder och tillhörande grönområden och infrastruk-tur. Vad det skulle innebära samhällsekonomiskt och för skatteunderlaget och arbets-marknaden i Stockholm går att uppskatta och bör räknas som en kostnad i samman-hanget. Det finns dock inget sådant material i ärendet.

Avtalet

Avtalet är skrivet så att Luftfartsverket har alla fördelar och Stockholm har alla nack-delar. Stockholm får 1 krona i fast ersättning, samt en rörlig ersättning som beräknas till 4 miljoner kronor per år, för en yta på över 1 400 000 kvadratmeter. Stockholm bidrar också med att acceptera de miljöproblem och säkerhetsrisker som en centralt belägen flygplats innebär. Till det ska läggas de uteblivna fördelar som en alternativ användning av marken skulle kunna innebära.

Alla förpliktiganden faller också på staden, alla rättigheter tillfaller Luftfartsverket och staden bara kan hoppas på Luftfartsverkets goda vilja:

– Luftfartsverket ska ”söka stimulera” flygbolagen att använda tystare flygplan – istället för att åta sig att göra detta.

– Luftfartsverket ska löpande utvärdera behov av åtgärder inom ramen för gällande miljötillstånd, något som ska utgöra underlag för ”parternas samråd” om verksamhetens utveckling.

– Luftfartsverket ska ”sträva” efter att bedriva verksamheten så att bullerstörning-arna minimeras.

Det finns inga formulerade mål, inga mått och inga sanktionsmöjligheter. Luftfartsverket har dock rätt att:

– Säga upp avtalet i förtid.

– Omförhandla ersättningen till staden om flygplatsens parkeringsintäkter (sic!) minskar utan att kompenseras av andra intäkter.

– Ersätta staden med utgångspunkt från den egna verksamhetens intäkter istället för utifrån markens värde och alternativkostnaden för staden.

Det är ett avtal med villkor som alla andra affärsdrivande verksamheter i staden skulle vilja ha men – förhopppningsvis – ingen skulle få.

Ärendets beredning

Sedan avtalet presenterades av ansvarigt borgarråd har diskussionen om uppsägningsklausul förts. Mot den bakgrunden återremitterade minoriteten i kommunfullmäktige ärendet för att få klarhet i vad det skulle innebära för staden om man ville gå ur avtalet före 2038.

Nu återkommer ärendet till kommunstyrelsen mindre än ett dygn senare. Det rymmer dock inget svar på den fråga som motiverade återremissen, och inte ens den fakta som finns och är väl känd redovisas för kommunfullmäktige. Någon orsak till brådskan finns inte heller eftersom avtalet inte behöver godkännas förrän till halvårsskiftet.

Med några enkla telefonsamtal till berörda förvaltningar hade man dock kunnat få information och svar på frågor som stadsledningskontoret nu uppenbarligen inte ville eller förmådde prestera.

Några exempel:

– Den bild som stadsledningskontoret och föredragande borgarrådet ger av avtalsförhållandena är inte riktig. Det är inte två likvärdiga parter som ingått ett avtal. Vill Luftfartsverket avveckla Bromma behövs ingen förhandling. De har den rätten enligt avtalet. Det är dock riktigt att Stockholm måste förhandla med Luftfartsverket och sannolikt betala ett skadestånd.

– Förra gången en borgerlig majoritet bundit staden i ett avtal om Bromma förlorade man nästkommande val. Då landade diskussionerna om skadestånd i storleksordningen 100 – 250 mnkr per år. Siffrorna gäller dock dåtidens penningvärde, så man kan anta att det borde kosta något mer idag. Sannolikt har inte avtalets värde sjunkit med den utökade trafiken heller. En rimlig grund skulle vara att i alla fall räkna fram dessa siffror till dagens penningvärde och därmed ge kommunfullmäktige en aning om en tänkbar nivå på kostnaden för att gå ur avtalet.

Det hade inte varit svårt att klargöra dessa enkla fakta för kommunfullmäktige in-för beslut. Det borde heller inte vara alltför svårt att uppskatta ett tänkbart ska-deståndsanspråk från en väl känd offentligt driven verksamhet inom stadens gränser.

Att heller inte göra det på en uttrycklig begäran från en stor kommunfullmäktigeminoritet är orimligt.