Ät kanelbullen och hylla de som protesterade för 30 år sedan

Idag för 30 år sedan genomfördes den största demonstrationen i Sveriges historia. 4 oktober-demonstrationen mot löntagarfonder samlade närmare 100.000 personer i Stockholm. Ett aldrig sinande demonstrationståg som gick från Humlegården till riksdagen. Företagare från hela landet reste till huvudstaden för att protestera mot den socialdemokratiska regeringens förslag om att införa löntagarfonder. Protester överlämnades till partiledarna.

Detta var en väldigt viktig dag för den fria företagsamheten i Sverige. Idag känns det mycket avlägset och säkert svårt att förstå hur tidsandan var för de som inte var med. Men det engagemang som löntagarfondsdebatten väckte i Sverige, bland såväl företagare som allmänhet, tror jag har spelat stor roll för utvecklingen i vårt land sedan dess. Regeringen Bildt avskaffade löntagarfonderna som en av sina första åtgärder.

 Idag finns det ett stort intresse för att starta företag, inte minst i Stockholmsregionen. Vår stad och region uppmärksammas runt om i världen för innovationskraften och kreativiteten. Igår var jag på invigningen av SUP 46 (Start-up people of Sweden). En ny spännande plats mitt i city för nystartade företag. Flera hundra investerare, företagare och andra fanns på plats för att inspektera och supporta denna nya mötes- och arbetsplats för nystartade företag. 15 företag finns redan på plats, varav några STING-företag, och fler är på ingång. Företagare behöver träffa företagare, och här finns nu en mötesplats mitt i City.  

 Idag finns det över 125.000 registrerade företag i Stockholm stad. Sammantaget har de 601.101 anställda. 117.201 av dessa har sin arbetsplats i City, som därmed också är det största företagsområdet i staden.

 Det många inte tänker på är att en stor andel av företagen i Stockholm är företag med färre än 50 anställda. Företagarna kom nyligen med en rapport som visade att 4 av 5 jobb skapas i dessa företag och att dessa företag också är viktiga för kommunernas skatteintäkter. Tex så tillhör Stockholm en av de 10 kommuner i landet som har högst skatteintäkter från små företag. Det är givetvis mycket positivt. En annan sak som är positiv är också att vårens Småföretagarbarometer visar att det finns ett stort intresse bland dessa företag för att växa, 8 av 10 företag med färre än 50 anställda vill växa. Det är en mycket viktig förändring av inställningen bland företagen.

Från Stockholm stads sida vill vi givetvis att fler ska starta företag och därför genomförs en satsning ”Start-Up Stockholm”. Det  är ett initiativ av Stockholms NyföretagarCentrum i samarbete med sju huvudpartners; Stockholms stad, Almi Företagspartner, Länsstyrelsen, Tillväxtverket, SEB, PwC och Trygg-Hansa. Den har pågått ett drygt år och vi kan se att det ger resultat. Dagens Industri konstaterade nyligen att Stockholm är bäst på nyföretagande.

 Ett av de områden som växt mest i Stockholm under senare tid är informations- och kommunikationsteknologin (ICT). Vinnova och IT-företagen konstaterade nyligen i en rapport att Stockholms län har en mycket hög koncentration av denna typ av företag. Här jobbar hälften av alla de som är anställda inom ICT-företagen i Sverige. 6 % av alla i åldrarna 16-64 år är anställda inom ICT-sektorn i Stockholms län. Lägg därtill till att just denna sektor är en viktig komponent och en drivande kraft i utvecklingen av många andra branscher och offentliga verksamheter. Det kan också illustreras genom att titta på utvecklingen av antalet jobb i Kista, ett av världens ledande ICT-kluster. Där har jobbtillväxten varit 30% 2000-2011, jämfört med 10% i riket och 14% i staden under samma period.

Till detta kan läggas det som ekonomen Enrico Moretti konstaterar i sin bok ”The new geografi of  jobs” – att på varje nytt jobb inom ICT-sektorn (med högkvalificerad arbetskraft) så tillkommer ca 5 jobb inom andra branscher som tex servicenäringar mm. Så vi ska vara tacksamma för att dessa företag startas  och utvecklas i Stockholm. För de drar med sig mycket positiv tillväxt. Ett annat viktigt område för Stockholm är Gaming. En stor del av den snabbt växande spelindustrin finns här i vår region.

Jag skulle kunna hålla på ganska länge och rada upp positiva nyheter kring det som händer i vår stad och region just nu. Få om ens någon kunde ana detta när de 100.000 vandrade från Humlegården till Riksdagen för 30 år sedan för att protestera mor socialdemokraternas försök till att socialisera företagen i vårt land. Som tur var stoppades dumheterna.

 Företagarna konstaterar i sin rapport att de små företagen har skapat mer än 800.000 nya jobb i Sverige under perioden 1990-2012. Vid årsskiftet 1990-1991 hade Sverige 391.000 privata företag (varav 386.000 hade färre än 50 anställda). År 2013 år finns det drygt 900.000 registrerade företag med färre än 50 anställda. En enorm utveckling. Jag kommer att göra allt för att se till att denna fanstastiska utveckling fortsätter. För vad det faktiskt innebär är att många människor får möjlighet att förverkliga sina ideer och samtidigt skapa jobb åt andra. Snacka om vinna- vinna situation. Och det innebär också att fler kommer att kunna köpa tjänster och varor. Som tex en kanelbulle….

/