Veckans nystart 21

Denna veckas nystart skiljer sig lite från de vanliga. Skälet är att jag vill dela med mig av en verksamhet som i dagarna fyller 1 år.

En viktig anledning till varför arbetsmarknadsförvaltningens arbete ger goda resultat är att medarbetarna hela tiden utgår från individanpassade lösningar. Alla kommuner har ett sk ”uppföljningsansvar” för 16-19 åringar. Det syftar till att hålla koll så att ingen ung person hamnar utanför. I Stockholm stad är det ca 35.000 ungdomar i denna grupp varav de som inte studerar, arbetar eller har annan känd aktivitet uppgår till ca 350.  I syfte att nå den senare gruppen startade staden i mars 2013 en öppen verksamhet för unga i åldern 16-19 år. Aim håller till på Åsögatan på Södermalm och är öppen för drop-in-besök, där de unga erbjuds allt från fikacoaching och CV-workshops, till vägledning, studieinformation och kanske praktik. Från starten till slutet av 2013 besöktes Aim av ca 125 ungdomar. 70 % av dessa gick vidare till någon längre insats som FILUR, Merit, Ungdomsanställning eller Enskede Gårds gymnasium. Parallellt med den öppna verksamheten finns lokala samordnare vid stadens alla jobbtorg, som unga kan kontakta, om det passar denne bättre.

Jag besökte Aim i går och fick åter bekräftat hur viktigt det är att ha ett individanpassat fokus. Det finns lika många lösningar som det finns ungdomar. Aim handlar om att bygga förtroende och bygga relationer. Vill inte ungdomarna ändra på sin situation så går det inte. Vill man minska utanförskapet – och minska risken för utanförskap, så är det viktigt att försöka nå dessa unga som varken arbetar eller studerar och saknar känd aktivitet.

Jag talade med en ung kille som hoppat av gymnasiet. Han var less på skolan. Ett brev hem till honom med information om Aim väckte hans intresse. Han gick dit, träffade en studie- och yrkesvägledare som hjälpte honom att inse vad han behövde göra för att förverkliga de mål han har. Nu studerar han på komvux för att komplettera sina ämnesbetyg. När han väl har sin gymnasiexamen finns basen för det som krävs för att förverkliga yrkesvalet. På min fråga om han inte hade träffat studie- och yrkesvägledare i grundskolan svarade han att – Jo, men de hade ju inte tid att prata med mig så som de har här.

Aim bygger på förtroende, individperspektiv och fokus på att rusta individen. Det kan handla om studier, praktikplatser mm. Det är en plats där unga känner trygghet samtidigt som det ställs krav på dem. Många tror att det är ett quick fix att få människor tillbaka till studier, jobb. Men det krävs tid, mental förberedelse och på Aim finns medarbetare som tar sig an detta. Idag når arbetsmarknadsförvaltningens olika verksamheter fler unga än 2009, när uppföljningsansvaret fanns inom utbildningsförvaltningen.

Till Aim på Åsögatan kan unga komma precis som de är, och få hjälp efter just sina behov och förutsättningar. Att kunna erbjuda unga som varken arbetar eller studerar individanpassat stöd och handledning till sysselsättning är en viktig åtgärd för att öka sysselsättningen bland unga.

Det är en viktig verksamhet. Men jag kan inte låta bli att tänka tanken – Hur kommer det sig att det inte finns en väl fungerande individanpassad studie- och yrkesvägledning – eller för den delen karriärcoachning – i grundskolan? Tänk så många som skulle kunna fångas upp och därmed slippa den erfarenheten som killen som jag träffade idag har haft. Han har hittat sin motivation nu. Men tänk om han hade kunnat få den redan i grundskolan – genom att få diskutera sina framtidsdrömmar med en som kunde berättat för honom vad som krävs för att han ska kunna uppfylla dem.

/