2013 utsågs Stockholm till årets tillväxtkommun. Det är inte utan skäl. Stockholm är idag en av Europas snabbast växande region. Här finns Sveriges bredaste arbetsmarknad med ett varierat näringsliv och mångfald av företag och branscher är en förklaring. Den start-up boom som råder i Stockholm inom IT, spelföretag, musik, tjänstesektorn växer uppmärksamhet i internationell media och attraherar människor och investerare från hela världen.
Stockholm stad har vuxit med nästan ett Umeå -117.000 invånare -sedan 1 jan 2007. Människor flyttar hit från övriga delen av landet och framförallt från andra delar av världen. De stockholmare som skaffar barn bor kvar i stan. Här finns över 50.000 barn i förskoleåldern. I Stockholm uppfylls drömmar och här skapas karriärvägar. Vi tar tacksamt emot den kompetens som kommer. Arbetskraftsinvandringen är mycket viktig för näringslivet i Stockholm. Stockholm står för hela 28 % av alla beviljade arbetstillstånd under 2009-2012. Den förändring som Alliansregeringen gjort på detta område är väldigt viktig. Den innebär att företag själva kan rekrytera från hela världen utan att en myndighet gör bedömningen om det ” behövs” eller ej. Förr gjorde Arbetsförmedlingen den bedömningen, efter hörande av facken. De som rekryteras till Stockholmsföretagen är välutbildade och bidrar till tillväxten. Näringslivet i Stockholm ställer höga krav på kompetens och är mer tjänsteinriktat än i övriga landet.
Jag tror att få stockholmare har en bild av hur stark utvecklingen har varit i Stockholm sedan 2005. Sysselsättningen ökat med 96 000 i Stockholm stad. Det är mer än både Malmö och Göteborg tillsammans. Minns att det under denna tidsperiod har varit en internationell tuff lågkonjunktur. Trots ekonomisk kris var sysselsättningsgraden högre i Stockholms stad år 2009, än den var i högkonjunktur år 2005. Vi har sänkt skatten, vilket inte minst är viktigt för de som tjänar minst, samtidigt som skatteintäkterna har ökat, eftersom att fler har fått ett jobb att gå till.
Samtidigt som tillväxten är kraftfull, samtidigt som företagen klagar över svårigheten att hitta kompetent arbetskraft så finns det ett utanförskap som är en stor utmaning. Även om ungdomsarbetslösheten i Stockholms stad är låg i förhållande till exempelvis Malmö och Göteborg så måste den ner. Vi ger oss inte förrän de unga som vill och kan arbeta har ett jobb att gå till. Det handlar bl a om att fokusera på insatser, att hindra att unga i tidig ålder fastnar i utanförskap.
Inom ramen för det kommunala uppföljningsansvaret når staden idag fler 16–19-åringar än 2009. Tack vare ytterligare resurser har Jobbtorgens uppsökande verksamheten nästan fördubblats 2013-2014. En nyligen genomförd kartläggning, första någonsin, av unga i åldern 16-29 som varken arbetar eller studerar, och saknar känd aktivitet ,visar att 15 % har förgymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå.
Skolans roll när det gäller att motivera och förbereda elever för resten av livet kan inte nog understrykas. Det är i tidig ålder som avhopp, skoltrötthet kan motverkas. För att minska utanförskapet i den kartlagda gruppen genomförs lämpliga insatser för gruppen 16-19 år. Syftet är att så många som möjligt fullföljer sina gymnasiestudier. För de äldre åldrarna är ytterligare samverkan mellan exempelvis jobbtorg, sfi och komvux viktiga åtgärder.
2008 startades Jobbtorg Stockholm. Alliansen hade tröttnat på att Arbetsförmedlingens arbete inte gav tillräckligt bra resultat när det gäller att minska utanförskapet bland de som var beroende av ekonomiskt bistånd. Sedan starten har Stockholms jobbtorg stöttat 18 000 människor från utanförskap till egen försörjning. En fantastisk förändring av livssituationen hos alla dessa stockholmare. Tack vare ett arbetssätt med fokus på tidig matchning så avslutas nu ca 4 av 10 aspiranter inom tre månader, dvs har försörjning. Endast 24 procent hade en inskrivningstid som överstiger ett år, vilket är den lägsta andelen sedan år 2010.
Att fler har ett jobb att gå till är naturligtvis bra för Stockholm som konkurrenskraftig stad. Men framförallt innebär det att fler har fått möjligheten att själva få ta ansvar över sina liv och sin vardag. Det är genom ökade möjligheter och eget ansvar som starka, självständiga individer kan utvecklas. Alla behövs i byggandet av ett ännu bättre Stockholm.