Dagens samtal på Kulturhuset handlade om godsleveranserna och vikten av att dessa kommer fram i staden. Med mig på plats fanns Joachim Glassel från Svensk Handel, Torbjörn Heierson från Sveriges Åkeriförtag och Bo Wikare, från fastighetsföretaget Hufvudstaden. Vi diskuterade bland annat stadens godsstrategi, som nu är ute på bred remiss, och dess innehåll samt de utmaningar som finns vad gäller leveranser i Stockholms stad. Glassel talade bland annat om vikten att se till helheten och inte enbart se till transporter inom staden utan även transporterna ut ur staden och analysera e-handelns påverkan på transporterna i staden.
Heierson påtalade att lastplatser inte fredas vid av- och pålastning. Det gör att man måste stanna på andra ställen och riskerar då att få böter. Dessutom försämras säkerheten i och med att förare inte har kontroll över fordonen på samma sätt om man måste lossa tex runt hörnet. Många utsätts för brott vid omlastning av varor. Wikare menade att Hufvudstadens hyresgäster önskar en trevligare gatu- och stadsmiljö, vilket är svårt idag med alla transporter och lastbilar som blockerar gator och fönster. Han vill också att se att fler använder de parkeringsgarage som faktiskt finns i city så att ytorna frigörs.
Jag är glad för att vi nu har fått igång en process där trafikkontoret, handeln, fastighetsägarna, transportföretagen mfl tillsammans försöker hitta bra lösningar för leveranstransporter i staden. Det kan handla om bättre utnyttjande av lastfar i City, om leveranser vid andra tider på dygnet, eller andra typer av åtgärder. Vi har en stor utmaning i staden – tjänster och service behöver få plats på begränsade ytor.
/
Framkomlighetsutställningen börjar närma sig sitt slut och avslutas på fredag, efter sju veckor på Kulturhuset. Det har varit jätteintressant och lärorikt samt kul att träffa och prata med alla som kom förbi och ställde frågor. Ett stort tack till alla som deltagit, till Kulturhuset och till trafikkontorets medarbetare, som ordnade detta.
Även om Framkomlighetsutställningen snart är slut innebär inte att utmaningarna med framkomligheten består. Här av vi alla ett ansvar. Genom att lämna bilen hemma och istället gå, cykla eller åka kollektivtrafik kan alla stockholmare dra sitt strå till stacken och bidra till en ökad framkomlighet.