Det kan låta märkligt att påstå det som jag säger i rubriken men det är sant. Trots att Stockholm just nu uppmärksammas världen runt för sitt Start-up fenomen så kan vi inte sitta nöjda. Det behövs ständigt nya företag.
Några som har bra koll på hur tillväxten av nya företag ser ut och även hur konkurrenssituationen ser ut runt om i världen är Creandum. Deras måtto är bl a ”We invest in the best innovative and fast-growing companies, companies that can change industries and are led by the people that make it happen.” Det var ett mycket intressant besök för det gav en bra bild av hur konkurrenssituationen ser ut idag på denna marknad. Den är global för Creandum precis som för många andra företag. Norden är hett i USA och Creandum noterar en påtagligt högre närvaro av internationella investerare i Sverige idag jämfört med för 5-10 år sedan. Denna konkurrens kräver ett annat arbetssätt än vad som var fallet tidigare. Idag är det entreprenörerna som ofta väljer vilka de vill samarbeta med. I vart fall om man talar om de som har störst framgångspotential. Och valet står mellan investerare från hela världen. Creandum har lyckat rätt väl, de har många spännande företag i sin portfölj. Deras förhållningssätt till dessa företag, och inte minst de entreprenörer som startat företagen, är också intressant. De bygger långsiktigt förtroende.
På min fråga vad som är viktigt att göra lokalt för att behålla och förstärka den konkurrenskraft som finns just nu i Stockholm, inte minst inom ICT’, så var svaret; se till att det finns ett ekosystem som är konkurrenskraftigt i alla delar- Det handlar bl a om bostäder för medarbetare, samarbete med akademier, bra utbildningar, lagar, skatter, investeringsförutsättningar, näringslivsklimat. Fåmansbolagsreglerna lyftes som en klar nackdel för Sveriges del när det gäller att stimulera företag till att växa.
Creandum är ett exempel på bolag som väldigt många människor inte känner till att det finns och än mindre förstår varför det är viktigt med denna typ av företag. En väl fungerande kapitalförsörjning är otroligt viktigt och här fyller Creandum en väsentlig roll som också är viktig för Stockholmsregionen. Vi vill ju att de smarta entreprenörerna som kommer på sina ideer här ska stanna här och utveckla företagen här. Om de hittar samarbetspartners lokalt så är chansen större att det också blir så.
Dagens möte var mycket tankeväckande.
Därifrån – via ett möte om framkomlighetsstrategin i Kulturhuset och därefter ett kort välkomstanförande inför de som samlats för att delta i den remisskonferens som arrangerades idag kring leverans- och godsstrategin – gick stegen vidare till Röda rummet på Berns.
Där sammanträdde nämligen juryn vars uppdrag vara att utse den person och innovation/företagsidé som skulle få möjlighet att resa till Singularity University i sommar. Deras Graduate Studies programme samlar spännade människor från hela världen som genom möten, diskussioner mm ägnar sin kreativitet åt att utveckla nya ideer och knäcka svåra problem. Allt i syfte att göra världen bättre.
Stockholm stad är med för första gången och sponsrar tävlingen ”Urban resilience Challenge” för att utse en person som får åka för stadens räkning. Det var en kul eftermiddag som resulterade i att jag hade glädjen att kungöra vinnaren Virpal Singh med RoboSweper, ett självgående avfallshanteringsfordon.
Det är med viss avund som jag konstaterar att han med all säkerhet kommer att få en upplevelse för livet, och ett nätverk för livet. Förhoppningsvis får även Stockholm glädje av detta. För han kommer att stimulera fler att få ta del av samma upplevelse. Och ju fler som vill våga visa sina talanger, desto bättre för Stockholm.
/