Oppositionens politik björntjänst för bla skolan

Läser en mycket intressant artikel i dagens DN.
Två nationalekonomer har analyserat oppositionens politik mot bakgrund av att såväl s, v som mp säger sig vilja höja marginalskatterna för högre inkomster för att få fram mer resurser till offentlig sektor. Detta ifrågasätts i artikeln och deras konsekvensanalys av förslagen är mycket intressant. En viktig del i alliansregeringens politik kring jobbskatteavdragen är ju att öka incitamenten för att jobba. Och det har fungerat. Över 350.000 fler efterfrågar nu jobb. Skatteintäkterna har ökat och offentlig sektor har fått mer pengar.
I artikeln konstaterar skribenterna att höjda marginalskatter ökar progressiviteten vilket leder till minskat intresse för människor att jobba. Vänsterpartiets skattepolitik innebär att sysselsättningen sjunker med motsvarande 30.000 heltidsjobb. Det leder till minskade skatteintäkter från såväl arbetsgivaravgifter, moms som inkomstskatt.

De konstaterar att mot bakgrund av dessa dynamiska effekter så realiseras endast 14 procent av Mps skattehöjningar, 34 procent av vänsterpartiets och i princip inget av socialdemokraternas. Kort sagt – deras skattehöjningar är en björntjänst för svensk ekonomi.
Artikelförfattarna har också intressanta relektioner kring värnskattens effekter på höjningen av lärarlönerna och på det faktum att oensionärerna borde ha ett intresse av att det finns en god tillväxt i ekonomin så att inte bromsen i pensionssystemet slår till.

Vi som var på Sverigemötet och lyssnade på statsministern vet att skatteintäkterna i Sverige har ökat med 40 miljarder kronor och hela Sveriges ekonomi har växt med ca 400 miljarder kronor under alliansregeringens tid. Det motsvarar kostnaderna för hela sjukvården, grundskolan och gymnasieskolan i Sverige. Samtidigt har en undersköterska -tack vare jobbskatteavdrag mm -fått 4000 kr mer i månaden att röra sig med. En rejäl oinkomstökning. Och det är inte bara undersköterskan. Utan många andra har fått mer pengar i plånboken, vilket i sin tur leder till ökad efterfrågan, ökad konsumtion. För att inte tala om Rut-avdragen som verkligen gjort tillvaron bättre för många människor. Såväl de som köper tjäbsterna som de som utför dem.

Så dagens DN-artikel är mycket viktig. Det är inte så att det finns ett likhetstecken mellan höjda skatter och mer pengar till offentlig sektor. Höjda skatter påverkar efterfrågan och utbud. Den insikten används när det gäller alkohol och tobak. När ska oppositionen komma till insikt om att det gäller även på arbetsmarknaden?

Skatteintäkerna är idag större än någonsin i Sverige, enligt Peter Norman. Samtidigt har skattetrycket sjunkit till 44 procent av BNP. Låt inte oppositionen få möjlighet att förstöra den kraft som finns i Sveriges ekonomi och den keaft som finns i arbetslinjen och i att stimulera drivkrafter hos individer och företag.

/