I min egenskap av borgarråd får jag alla möjliga sorters post. Stundtals information om nya författningar. Det mesta skickar jag vidare till de som är mest berörda. Men för någon månad sedan damp ”Migrationsverkets författningssamling MIGRFS 02/2014 med rubriken ”Migrationsverkets föreskrifter om förteckning över slag av arbeten inom vilka det finns stor efterfrågan på arbetskraft” – beslutade den 18 februari 2014.
Av denna framgår det att Migrationsverket – efter att ha hört Arbetsförmedlingen, Rikspolisstyrelsen och UD – fastsällt en förteckning över vilka slag av arbeten inom vilka det finns en stor efterfrågan på arbetskraft. Listan – som ju är beslutet – består av 75 olika yrken som tex asjuksköterskor inom akutsjukvård, lärare i grundskolans senare år ,testare- och testledare, civilingenjörer mfl.
Jag kom att tänka på denna lista när jag fick information om en utmärkt kampanj som Almega just startat. Den handlar om vikten av att vi har en väl fungerande kompetensförsörjning och hur viktig en väl fungerande arbetskraftsinvandring är för tillväxten. Almega visar mycket tydligt hur en person kan generera betydligt fler jobb. Jag har lyft denna fråga ett antal gånger i på denna blogg och på andra håll. Kompetensförsörjningen för stockholmsföretagen är oerhört viktig. De konstatera också att vi har en minskande andel av inrikes födda i Sverige i yrkesaktiv ålder, så även att det skälet behöver vi har en öppenhet för kompetens från andra länder.
Förra året beviljades ca 15.357 arbetstillstånd i Sverige, 5616 i Stockholms län. Av de som beviljades i Stockholms län stod Stockholm stad för 4.436 personer och hela 3.545 av dessa handlade om specialistutbildade personer. Detta är en viktig anledning till varför företagen växer i Stockholm.
Fungerar inte kompetensförsörjningen så hotas tillväxten. Socialdemokraterna krokar nu arm med facket. Tillsammans fiskar de i grumliga vatten och säger att ”företagen måste först anställa de som är arbetslösa i Sverige” innan de ska få möjlighet att rekrytera från andra länder. Skulle en sådan politik genomföras så kan jag lova att många företag skulle välja att flytta. De kan inte vara beroende av nyckfulla bedömningar från andra. Själv tycker jag att det känns ganska märkligt redan med det system som vi har nu – där man efter hörande av UD, Arbetsförmedlingen och Rikspolisstyrelsen gör en bedömning av hur företagens behov ser ut. Men det är trots allt ett steg i rätt riktning jämfört med hur det var tidigare – när facken i princip hade vetorätt.
Men kolla in Almegas utmärkta kampanj – den är mycket tänkvärd. Eller för att citera Anna Kindberg Batra ” Vi moderater säger inte go home – vi säger go to work”. Det är så man skapar förutsättningar för tillväxt.
/