Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att Stockholms län har lägst ungdomsarbetslöshet i Sverige. Gapet mellan Alliansstyrda Stockholms stad och (s)-styrda Malmö och Göteborg kvarstår. Dock har vi kvar stora utmaningar i Stockholm stad där arbetslösheten bland unga är 8,5 %, att jämföra med i Göteborg 13,1 % och i Malmö 22,8 %. Sysselsättningsgraden i Stockholm är idag 74% och 96 000 nya jobb har vuxit fram sedan 2006. Samtidigt har vi haft en stor befolkningsökning.
Men vi är långt ifrån nöjda. Inte förrän alla unga som vill och kan arbeta har ett jobb att gå till. För parallellt med att siffrorna för ungdomsarbetslösheten generellt pekar åt rätt håll, kvarstår utmaningen i att få dem som står längst från arbetsmarknaden i arbete.
Alliansregeringen har genomfört en rad reformer som har gjort det både enklare och mer lönsamt att anställa unga, det har givetvis spelat roll för ungas jobb. Men vi måste samtidigt vara ärliga med de hinder vi fortfarande ser på arbetsmarknaden: är du ung och saknar erfarenhet från tidigare jobb är arbetsmarknaden tuff och svår att ta sig in på. För de som inte ens har en gymnasieutbildning är det än tuffare.
I Stockholm gör vi mycket för att korta vägen till jobb och för att välkomna fler i gemenskapen av att ha ett arbete och därmed vara med och bidra i det Stockholm där alla behövs. 2013 erbjöd vi 6 000 unga människor jobb inom stadens verksamheter, målsättningen för 2014 är densamma och arbetet i att matcha arbetssökande ungdom med rätt arbetsplats är i full gång, detta är ett viktigt steg i att fler unga ska få en fot in på arbetsmarknaden. Genom Stockholms Jobbtorg har 18 000 Stockholmare som stått långt från arbetsmarknaden gått från utanförskap till egenförsörjning. Vi välkomnar att nu även (s) stödjer Jobbtorgens verksamhet. Mp vill däremot ha bort dem.
Politiken kan genom förenklad lagstiftning och omfattande reformer skapa förutsättningar för att jobben ska bli fler. I grunden handlar det dock om att vi måste ha ett näringsliv som går bra och vill anställa. Det är så som arbetslösheten sjunker. Trots lågkonjunktur har sysselsättningen ökat i Stockholm. Det ska vi vara glada för.
RUT-företagen har bidragit till detta, de många framgångsrika IT-företagen, sänkningen av restaurangmomsen och kostnaderna för att anställa unga är andra viktiga delar. Sedan har det givetvis spelat roll att alla människor har fått mer pengar kvar i plånboken tack vare jobbskatteavdragen. Det handlar om tusentals kronor per månad för tex en undersköterska. Pengar som stockholmarna kan använda för att handla, resa eller göra annat för. Vilket i sin tur bidrar till jobb inom handel, restaurangbranschen mm.
Alliansregeringen höjer nu skatten på alkohol och tobak med syftet att minska användningen. Socialdemokraterna vill också höja skatter men deras skattehöjningar ska göra det dubbelt så dyrt att anställa unga och dyrare att gå på restaurang. Är det någon som tror att det får någon annan effekt än att det blir än svårare för unga att få jobb?
/