S-politiken hotar jobbtillväxten i Stockholm

Tjänstesektorns utveckling har stor betydelse för tillväxten, inte minst i vår region. Stockholm är en av Europas snabbast växande städer och motorn i Sveriges ekonomi. Totalt ökade lönesumman i tjänstesektorn med 4,8 procent i Stockholms län fjärde kvartalet 2013. Tjänster som handel, företagskonsulter, företagstjänster, hotell och restaurang, vård och omsorg, finans, FoU samt telekommunikation svarar för omkring 70 procent av antalet företag och andelen av den privata sysselsättningen i Stockholm.

Alliansregeringen har genomfört omfattande reformer som stimulerar tjänstesektorn, exempelvis avskaffat apoteksmonopolet och infört skolpeng och barnomsorgspeng, vilket alla bidragit till att utveckla tjänstesektorn. Med RUT-avdraget har det blivit mer lönsamt att starta och driva företag inom en kvinnodominerad bransch, samtidigt som var tredje småbarnsfamilj i Stockholm fått en enklare vardag. För att inte tala om alla de som fått in en fot på arbetsmarnaden via RUT-företagen och alla pensionärer som också är kunder till företagen.

Tillvaron har blivit enklare för många tack vare dessa företag. Totalt i Sverige har RUT-reformen bidragit till nära 9 000 nya vita heltidsjobb, varav drygt en tredjedel i Stockholm. Drygt en halv miljon svenskar utnyttjade avdraget under förra året. Statistik från Skatteverket visar antalet användare och beloppen ökade med drygt 13 procent i Stockholms län förra året, och 10 procent i resten av landet. Samtidigt vill oppositionen kraftigt begränsa RUT-avdraget, vilket inte bara sätter käppar i hjulen för mångas vardag, utan hotar jobb och företagande för framförallt kvinnor.

Stockholmsregionen anses vara en av världens mest innovativa regioner, mycket tack vare våra framgångsrika tjänsteföretag. Tack vare olika kundkontakter och uppdrag kan de bidra till att sprida nya ideer och de tar med sig erfarenheter från kund till kund. Det gör att många av dessa företag är viktiga aktörer. Med sin kompetens och kreativitet bidrar de till ett innovativt klimat. Detta är en anledning till varför det viktigt att kommuner via upphandling av välfärdstjänster och/eller via LOV ( lagen om valfrihet) skapar goda förutsättningar för den privata tjänstesektorn.

För Stockholms fortsatta tillväxt och konkurrenskraft är tjänstesektorn helt avgörande. Med oppositionens jobbfientliga politik höjs trösklarna inom branscher som är viktiga framförallt för kvinnor och unga människor, men de vill även begränsa antalet välfärdsutövare och bedriva mer verksamhet i egen regi. Det skulle inte bara slå hårt mot de privata företag som i dag är etablerade, utan även hota innovationsklimatet och hindra nya idéer från att få fäste.

Läs mer i Dagens Samhälle! här.