Nya spännande projekt på Sjöstadsverket

Idag var det möte med Initiativet Hållbara Hav. Flera spännande anföranden. Jag hade nöjet att hälsa välkommen och det jag sa var följande:

Ers kungliga höghet, fru minister, mina damer och herrar,

Välkomna till denna lunch.

2010 utsågs Stockholm till Europas första miljöhuvudstad. Det fanns många skäl till detta men vår vattenrening var ett skäl. Henriksdals reningsverk invigdes 1941 och var då State of the art i världen. Vatten är viktigt och för Stockholm är rent vatten självfallet oerhört väsentligt. Mälaren är vårt dricksvatten, Östersjön är vårt hav ,med allt vad det har att erbjuda. Därför är vattenrening ständigt en viktig fråga. Mycket har hänt de senaste åren, och mycket görs. Forskningsanläggningen Hammarby Sjöstadsverk, granne med Henriksdals reningsverk, är en av tre platser i Europa där ny vattenreningsteknik kommer tas fram och testas.

Sjöstadsverket, som ursprungligen bygges som en testanläggning för 600 hushåll i Hammarby Sjöstad, och som staden skänkte till KTH, IVL för ett antal år sedan för en krona, är numera världsledande inom vattenreningsforskning.

Henriksdals reningsverk skall byggas om, vid om ombyggnaden kommer biomembranteknik att användas. Det innebär att man använder sig av sk semipermeabelt membran, för att förtydliga- membran som släpper igenom vatten, men inte större molekyler lösa i vätskan.

Den nya tekniken möjliggör alltså en rening som släpper igenom vatten, men inte större molekyler, därav den bättre reningen. Dessa membran är kompakta, vilket möjliggör en fördubbling av reningsverkens biologiska kapacitet, utan att nya volymer måste byggas. Tekniken innebär inte bara en bättre rening av avloppsvattnet utan också att det är möjligt att halvera nuvarande utsläppsnivåer!

Tekniken testas nu först i Sjöstadsverket. Där finns en skalenlig modell av Henriksdals reningsprocess. En realistisk testmiljö med resultat som är direkt applicerbara i det stora reningsverket. I Sjöstadsverket har Stockholms Vatten tillsammans med IVL (Svenska miljöinstitutet) genomfört provdrift av ett membran för att bättre veta hur biomembranteknik ska kunna användas på Stockholms avloppsvatten. Där har t.ex. även ett stort projekt för att ta reda på hur läkemedelsrester kan tas bort ur renat avloppsvatten genomförts.

Så om knappt 5 år är Henriksdals reningsverk redo att ta emot avloppsvatten från hela Stockholm! Detta tack vare den nya membrananläggningen, som kommer vara världens största anläggning för kommunalt vatten. Detta är stadens största infrastrukturprojekt för avloppsrensning någonsin.

Stockholmsområdets påverkan på skärgården och Östersjön har , tack vare en bättre avloppsrening och minskning av orenade utsläpp,  minskat över tid. Vissa utsläpp är idag så låga att de överskuggas av utloppet från Mälaren!  Men – låga utsläpp från land, har däremot inneburit att påverkan utifrån, från Östersjön, har fått allt större betydelse för vattenkvaliteten i Skärgården. För en förbättrad vattenkvalitet i Östersjön är det därför viktigt att övriga länder kring Östersjön bygger ut sin avloppsrensning minst till Stockholms nivå. De måste även begränsa sina utsläpp från exempelvis jordbruket. Ombyggnaden av Henriksdals reningsverk kommer ge avsevärda miljövinster för Östersjön genom minskade utsläpp.

En bra miljö förutsätter att alla länder tar sitt ansvar och att vi kan arbeta gemensamt mot stora klimatmål. Ett av de senaste projekten att ta plats i Sjöstadsverket är just ett europeiskt samarbetsprojekt med målet att hitta klimatsmarta lösningar för kommunal vattenrening. Vid årsskiftet bytte anläggningen namn till Sweden Water Innovation Center, för att understryka det faktum att det är ett internationellt center. På detta satsar EU miljoner.

Målet med det nya EU-projekt som Hammarby Sjöstadsverk deltar i: R3 Water, är att skapa ny teknik för klimatsmart vattenrening.

På svenska står R3 Water för återvinning av vatten, resurseffektivitet och återhämtning av näringsämnen i vattnet. Förhoppningen är att projektet kan bidra till att göra något åt den globala vattenbristen. Detta vill man bland annat uppnå genom att med ny teknik kunna återanvända vatten och näringsämnen som annars går till spillo. Dagens energikrävande reningsverk ska i framtiden i stället kunna producera egen el. Projektet löper under 3,5 år och Spanien och Belgien är också med tillsammans med Sweden Water Innovation Center. Vi är nog många som följer detta projekt med stort intresse.

/