Allt är snart möjligt -hinner politiken med?

Många gånger har jag på denna blogg skrivit om de spännande företag som finns i Stockholm. Så här i valtider är det lätt att glömma bort hur det var 2006 samma tid. Då fanns inte smartphones och det talades om att alltför få var intresserade av att starta företag. Idag har snart sagt alla smartphones, företagandet växer så det knakar i Stockholm. Vi har appar, det finns mängder med e-tjänster som Stockholm stad tillhandahåller, det finns valfrihet och många infrastruktursatsningar är på gång. Stockholms växer!

Tisdagens företagsbesök gick till Gavagai, ett av de nya spännade företag som tagit fram system för att hålla koll på vad som händer i sociala medier. Ett exempel på hur analyser av sk Big Data kan ske. Verktyget gör att det finns stora möjligheter för såväl offentlig som privat verksamhet att förutse vad som kan bli stora frågor. Tex har man konstaterat att det skrivs mycket om snuva på twitter och FB strax innan det står klart att influens brutit ut.

Företaget är inte så gammalt men växer. Precis som så många andra växande företag i Stockholm så har de svårt att hitta kompetens i Sverige. Därför är det väldigt viktigt för dem att systemet med arbetskraftsinvandring fungerar snabbt och effektivt. Jag kan säga att de hade en hel del övrigt att önska i denna del. De har förlorat personer som gärna ville komma och jobba hos dem pga att tillståndshanteringen tar för lång tid. De har till och med exempel på att en person som de hade klart med, men som väntade på att får tillstånd från myndigheten, valde att gå till ett annat stockholmsföretag som hade förmånen att få ta del av den ”gräddfil” som större företag fått när det gäller tillstånd till arbetskraftsinvandring. Jag har sagt det förrut och upprepar det gärna; jag kan inte förstå logiken i att små företag som är otroligt mycket mer beroende av att få rätt kompetens för att kunna växa, särbehandlas negativt jämfört med stora som inte alls är lika sårbara. Detta måste ändras! Det handlar om jobb här i Stockholm. Små företag som inte kan växa här riskerar vi att förlora – de flyttar helt enkelt till platser i världen där det är lättare att rekrytera.

Digitaliseringen skapar enorma möjligheter och jag tror att det är många som inte ens förstår hur detta kommer att förändra vår tillvaro. Hur många var det som kunde förutse smartphones intåg och hur dessa verktyg skulle förändra vår tillvaro år 2007 när den introducerades på den svenska marknaden ? Valrörelsen 2010 hade jag en Ipad – inköpt i London för den hade inte introducerats ännu på den svenska marknaden. Då väckte det stor uppmärksamhet – idag är det ingen som reagerar över min minipadda.

Google är ett företag som verkligen tänker runt hörnet. Jag besökte dem på eftermiddagen. Ca 130 medarbetare av de ca 40.000 finns här. Egentligen borda alla politiker besöka ett företag som Google – de är spännande och de kan ge smakprov på vad en mer digitaliserad värld har att erbjuda. För det är hög tid att politiker sätter sig in i vad dessa förändringar de fakto innebär och hur det påverkar regelverk, integritetsfrågor mm. Jag var i förra veckan på en debatt arrangerad av IT- och Telekomföretagen. Den debatten handlade om många olika saker men det var mycket infrastruktur och diskussioner kring hur IT kan användas i undervisningen mm. Men vad digitaliseringen innebär i ett bredare perspektiv, hur det förändrar vårt samhälle, var det mycket lite diskussion om.

Det finns väldigt många etablerade strukturer i det svenska samhället som kommer att utsättas för utmaningar. Det handlar också om företag som ännu inte finns på nätet, vars varor inte kan köpas över internet. Hur förberedda är de på vad som komma skall och som redan har börjat?

Många frågor finns det och de finns inte på dagordningen i denna valrörelse. Även om alla sitter med Twitter, FB och kollar på sina smartphones och läsplattor……

/