Vad händer nu?

Så här några dagar efter valet finns det anledning att fundera lite bakåt och lite framåt. Stockholm är en fantastisk stad. Jag har haft förmånen att vara borgarråd under en tid där det har hänt otroligt mycket. Inte bara har Stockholm vuxit med över 100.000 invånare. Vi är nu över 900.000 invånare, så stort har Stockholm aldrig varit. Därför är det också glädjande med de historiska satsningar som nu sker på infrastrukturen, Förbifart Stockholm, Citybanan, tunnelbana och cykelbanor. Avtalat om Bromma flygfält har förlängts och bostadsbyggandet är det högsta sedan 1970-talet. Valfriheten har utvecklats inom vården, skolan och omsorgen.

Vi har också fått en grönare stad, en stad med en fantastisk tillväxt av företag och en stad med fler i jobb. Idag är Stockholm en av Europas snabbast växande städer. Vi blev Europas första miljöhuvudstad 2010.Mitt initiativ Klimatpakten, har byggt nätverk mellan företag och staden och bidrar till att förstärka Stockholm som miljöföredöme. Många stockholmare gläds över allt fler grönska i staden. Nya träd har planterats, inte bara på Hornsgatan utan runt om i staden. Blomsterprogrammen väcker intresse varje vår och jag har fått många positiva kommentarer om de vackra blomsterplanteringar som finns runt om i staden. Den extra satsning som skett på julbelysning är också ett uppskattat inslag i det vintermörkt Stockholm. Och det har också lockat fler turister, precis som det var tänkt.

Jag är övertygad om att staden måste jobba mer tillsammans med näringslivet och akademierna i staden för att utveckla Stockholm och hitta lösningar på de utmaningar som finns i en växande stad och i en global och transparent värld. Det är bara så som Stockholmsregionen kan attrahera talanger, kompetens och kapital. Idag är det lätt att etablera sitt företag, framförallt inom IT-området – nästan var som helst i världen. Det ställer extra krav på den lokala politiken. De kommunpolitiker som inte förstår den nya globala världens villkor riskerar att fatta beslut som leder till att jobben och företagen växer någon annan stans.

Företagen har verkligen växt till i Stockholm. Klarna, Mindcraft, King, Dice är bara några exempel på de över 100 företag som jag har besökt under dessa år. Det är lätt att bli fast i den kommunala byråkratin, därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad när det gäller vad som händer utanför stadshusets väggar. Det är ett rent nöje att göra dessa besök och alla finns listade på denna blogg. Och många är de företag som kommenterat förfrågan om besök med att det är första gången som de blivit kontaktade av en politiker.

Norra Djurgårdsstaden växer fram och området, med sina tuffa miljömål framtagna i samverkan med bl a bygg- och fastighetsbranschen, är ett exempel på hur staden kan jobba tillsammans med näringsliv och akademi för att förstärka miljöprofilen. Idag kommer det studiebesök från hela världen för att lära och se hur vi jobbar för att bygga nya hållbara områden.

Ja listan på alla spännande saker som gjorts under dessa år kan göras lång. Kollegan Ulf Kristersson sjöstatte 2008 Jobbtorg Stockholm. Sedan dess har över 18.000 personer gått från försörjningsstöd till egen försörjning. Sedan 2010 har jag haft förmånen att ansvara för såväl denna verksamhet, inom arbetsmarknadsnämnden, som trafik- och renhållningsfrågor och näringslivsfrågor. Det har varit fantastiska år med många utmaningar, inte minst med den världsomspännande lågkonjunktur som drabbade även Stockholm.

Nu får vi ta nya tag i opposition. Ett arbete som jag ser fram emot. För jag är övertygad om att vi kommer att kunna ta tillbaka makten 2018. Och en s,v och mp majoritet i Stadshuset – som det just nu ser ut att bli – ska få känna att vi inte har gett upp. Vi ska bedriva en tydlig oppositionspolitik.

/