På tal om välfärdens finansiering

Vi var flera som såg SvT Rapports inslag om Internationella engelska skolan i söndags kväll. I den svenska kontexten är benämningen riskkapitalist knappast något som uppfattas som positivt. Men det finns skäl att faktiskt ta sig en funderare på vad det egentligen är. Och vilka som faktiskt är riskkapitalister.

Janerik Larsson är en flitig skribent. För flera år sedan gav Ekerlids förlag ut boken ”DE NYA INDUSTRIALISTERNA – RISKKAPITALET OCH VÄLFÄRDSBYGGET” av Janerik Larsson. Den presenteras så här;

”Ordet ”riskkapitalist” har förekommit mycket ofta i debatten det senaste året. Men vad gör en riskkapitalist – egentligen? Janerik Larsson ger i boken De nya industrialisterna – riskkapitalet och välfärdsbygget svaret på den frågan. Han beskriver både den verksamhet som bedrivs av venture capital-företag som satsar på ganska nystartade företag, och av private equity-företag som oftast arbetar med mogna, växande företag. Janerik Larssons reportagebok bygger på samtal med riskkapitalbolagens förvaltare och de som investerat i dessa och ger därför en viktig, kompletterande bild av vad dessa företag betytt och betyder för svenskt välfärdsbygge. I boken beskriver Larsson den oftast mycket framgångsrika utvecklingen i en lång rad företag, riskkapitalisternas så kallade portföljbolag. Han intervjuar också de som investerar i riskkapitalisternas fonder. I hög grad är det internationella, institutionella investerare som satsar på de framgångsrika svenska riskkapitalföretagen. Det har inneburit en massiv kapitalinvestering under många år i svenska, växande och framgångsrika företag. Janerik Larsson: Det är den berättelsen som hittills i stort sett saknas i svenska massmedier. Orsaken till det är inte bara ovilja eller oförmåga från medias sida, utan det beror också på att riskkapitalföretagen historiskt sett inte fäst något stort avseende på att sprida information om sin verksamhet till andra än sina investerare. Att jag fått möjlighet att skriva boken är ett första tecken på att detta nu kommer att förändras. Janerik Larsson, 68, är i grunden journalist (Stora Journalistpriset 1980) och opinionsbildare. Han arbetade på Kinnevik under 1990-talet och var vice VD på Svenskt Näringsliv 2005 – 2010. Idag är han seniorrådgivare till Prime och Stiftelsen Fritt Näringsliv. Han har medverkat på olika sätt i närmare ett 50-tal böcker.”

Söndagens SvT Rapportinslag presenteras på följande sätt på SvTs webb.

”Amerikanska riskkapitalister tjänade en miljard på Engelska skolan

När Engelska skolan köptes ut från börsen i december var det en av de största affärerna med svenska friskolor hittills. Den förra huvudägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, har enligt SVT:s beräkningar tjänat drygt en miljard på sitt ägande i Engelska skolan.

Engelska Skolan har snabbt vuxit till en av landets största friskolekoncerner. I dag finns 39 skolor med 28 000 elever och 220 000 elever i kö. Även ekonomiskt är företaget framgångsrikt. Senaste året gjordes en rekordvinst på en kvarts miljard kronor. Enligt årsredovisningen har intäkterna per elev ökat och senaste året genererade varje elev 10 000 kronor i vinst – varje klass ger 300 000.

Köptes för över tre miljarder

Nu köper den Luxemburgregistrerade fonden Paradigm Capital ut Internationella Engelska skolan från börsen till ett värde av över tre miljarder kronor.

2012 köpte den tidigare huvudägaren riskkapitalbolaget TA Associates, 75 procent av skolkoncernen från grundaren Barbara Bergström. 2016 satte TA bolaget på börsen. Två år senare sålde riskkapitalbolaget en mindre del till Paradigm Capital, men nu har TA sålt hela sitt innehav, och Paradigm får kontroll över skolkoncernen.

Tjänat miljard på skolan

Enligt SVT:s beräkningar har TA totalt tjänat drygt en miljard kronor på sitt ägande i Engelska skolan, och har därmed fått tre gånger sina satsade pengar.

– Vi kommenterar inte siffror, men det har varit en bra investering för oss. Vi tror fortfarande på Engelska skolan, men när det fanns en storägare ville vi passa på och kliva ut, säger Birker Bahnsen, managing director på TA i London, till SVT.

Delat ut miljoner

Sedan börsintroduktionen 2016 har bolaget delat ut 92 miljoner kronor till aktieägarna. Men merparten av vinsterna har stannat i bolaget och bland annat använts för att starta och köpa nya skolor – även utomlands. Liksom för andra bolag som drivs av riskkapitalbolag kommer den riktigt stora förtjänsten först när företaget vuxit och kan säljas med vinst.

Planerar att starta fler skolor

Planen är att starta tolv nya skolor 2020-2023. Jan Hummel, som styr den nya ägaren Paradigm Capital, säger till SVT att han vill starta 39 till skolor i Sverige.

Grundaren Barbara Bergström tjänade själv över 500 miljoner kronor när hon 2012 sålde delar av sitt livsverk till amerikanska TA. Hon har sedan dess sålt flera poster, men har kvar 13,9 procent av aktierna, via en amerikansk stiftelse, i dag värderade till runt 400 miljoner kronor.”

**************

Det kan vara intressant att få mer information om vilka som står bakom denna affär. Janerik Larsson kommenterar Rapport-inslaget på följande sätt:

”SvT:s skildring av hur TA Associtates tjänat pengar visar att man där skulle behöva läsa den boken.

För det första är det inte skolorna och företaget som har betalat denna miljard utan köparen, huvudsakligen Paradigm. En stor köpare, som tror på framtida utveckling, betalar en annan som nu säljer. Detta tar inte i sig några pengar ur skolorna.

Vilka är ”riskkapitalisterna i USA” som tjänat på affären? Här är de viktigaste investerarna i denna fond:

Universities

 Amherst College

Bowdoin College

University of Chicago

Colby College

Colgate University

Cornell University

Dartmouth College

Davidson College

Emory University

Hamilton College

Harvard Endowment

Michigan State University

University of Michigan

Northeastern University

Northwestern University

Pennsylvania State University

Pomona College

University of Southern California

Washington University

University of Washington

University of Wisconsin

 

Pension funds

California State Teachers

Texas State Teachers

British Airways Pension

Alaska State Pension

Iowa Public Employees Retirement System

Pennsylvania State Employees Retirement System

San Francisco Employees Retirement System

Utah Retirement System

Virginia Retirement System

Nevada Public Employees Retirement System

 

Foundations

Carnegie Institute

Rockefeller Trust

Pew Trust

Museum of Fine Arts in Boston

Howard Hughes Medical Institute

The Knight Foundation

The MacArthur Foundation

Andrew W. Mellon Foundation

Boys and Girls Town

Hudson-Webber Foundation

Hyams Foundation

Sherman Fairchild Foundation

The Commonwealth Fund

 

Till detta vill jag tillägga hur Engelska skolan under Barbara Bergströms tid har investerat sina pengar. De har vuxit organiskt och är nu Sveriges största grundskolehuvudman.