Den 27 mars publicerades nedanstående debattartikel på DI Debatt. Den är skriven av fyra friskoleföreträdare och jag återger den här.
Svensk skola är bättre än sitt rykte – låt oss gå från bra till bäst
Idag tenderar politiker på båda sidor blockgränsen att lägga stort fokus på vem som driver skolan. Det tror vi är missriktat. Med högre mål, mer transparens och ett stopp för dåliga skolor kan vi ta den svenska skolan från bra till bäst, skriver företrädare för fyra friskolor.
Först är det viktigt att klargöra att svensk skola är bättre än sitt rykte. Under 2000- och 2010-talet infördes viktiga reformer som nu ger resultat. Exempelvis visar den senaste TIMSS-rapporten att svenska elever presterar över genomsnittet i OECD i både matematik och naturkunskap. Fjärdeklassarna har slagit sitt eget rekord, och åttondeklassarnas resultat har inte varit bättre under hela 2000-talet. Ser vi till elever som talar testspråket hemma är svenska elever bäst i Europa.
Regeringen har på senare tid mottagit flera utredningar med förslag på viktiga förbättringar, såsom ett inflationssäkrat betygssystem, en ny läroplan och större mandat för rektorer och lärare att upprätthålla ordning och trygghet. Det är bra och viktiga steg för att stärka svensk skola.
Samtidigt saknas inte utmaningar. När var fjärde elev har utländsk bakgrund, tar skolorna ett stort ansvar för integrationen. Ett ansvar som skolan ska ta, men som ställer höga krav. Blickar vi framåt väntar minskade elevkullar, vilket kommer att påverka hela skolsystemet. Det är verkliga utmaningar, som kräver verkliga lösningar.
När vi vid årsskiftet blev tillfrågade av Svenskt Näringsliv om att ingå i en oberoende skolberedning för att bidra med våra perspektiv på hur vi kan stärka svensk skola så tvekade vi inte en sekund. För oss som jobbar med detta dagligdags finns det inget som är viktigare. Idag presenterar vi våra förslag:
1. Skola i världsklass – högre mål och mer transparens: Beskrivningen av en skola i kris ifrågasätts sällan. Det är inte bara en falsk bild – det skadar skolans ställning i samhället, och läraryrkets attraktivitet. Sverige har alla förutsättningar för en skola i världsklass och regeringen bör därför ha som mål att Sverige ska vara världsledande i PISA och TIMSS. Dessutom bör alla skolor – oavsett driftsform – vara skyldiga att redovisa jämförbara kvalitetsmått. Den mångfald och valfrihet som kännetecknar det svenska skolsystemet är en tillgång – med mer transparens blir det lättare att göra informerade skolval.
2. Lägg ned dåliga skolor: De allra flesta skolor gör ett bra jobb, men en dålig skola är en för mycket. Skolinspektionen bör därför få stärkt mandat att ta över underpresterande skolor, och ge aktörer med dokumenterad erfarenhet möjlighet att delta i en upphandling för att vända utvecklingen.
3. Förstärk likvärdigheten – med tidigare insatser och obligatoriskt skolval: Idag når 15 procent av eleverna inte gymnasiebehörighet – det är ett misslyckande. Inom svensk skola är vi för dåliga på att fånga upp svaga elever tidigt, vilket får konsekvenser längre fram när de tvingas spurta för att klara gymnasiebehörighet. Säkerställ därför att alla kan läsa, skriva och räkna efter lågstadiet – särskilt språkutvecklingen är avgörande. Därtill bör dagens skolval bli obligatoriskt. Det skulle främst gynna elever vars föräldrar saknar det informationsförsprång som får andra föräldrar att sedan länge nyttja det fria skolvalet.
4. Mer arbetsro och mindre detaljstyrning: En elevs skolgång är längre än en mandatperiod. Nya beslut som påverkar skolan måste vara välgrundade för att kunna ge skolans lärare och ledare arbetsro från ständiga politiska förändringar och detaljstyrning. Hög administrativ arbetsbelastning toppar även listan över lärarnas största arbetsmiljöproblem. Den administrativa belastningen måste därför minska och nya reformer inom skolområdet måste noggrant ta i beaktning vilka de administrativa effekterna blir för lärare och rektorer.
5. Ökad samverkan i kommunerna I takt med att elevkullarna krymper blir det ännu viktigare att fristående och kommunala skolor hittar pragmatiska lösningar med elevernas bästa i fokus – från dimensionering av skolor, till hur vi kan samverka kring lokaler.
Låt oss samla alla goda krafter och ta tag i skolans verkliga utmaningar. Tillsammans kan vi lyfta svensk skola från bra till bäst.
Patrik Nystedt, VD Utbildia
Marie Pilfalk, skolchef och grundare Broholmsskolan
Johan Sennerfeldt, skolchef och grundare Älvboda Friskola
Marcus Strömberg, VD AcadeMedia