Träd, båthållplatser och cyklar

Stockholm stad måste bli tydligare med att skydda våra stora vackra träd. Det konstaterar Kristina Alvendal och jag i ett uttalande idag. Träd tar flera hundra år på sig att växa och bli vackra. Det är lätt att snabbt ta slut på detta liv och det är inte acceptabelt att det ska vara så lätt som det är idag. Därför vill vi skärpa regelverket i staden. 

Stockholm har ett världsunikt bestånd av månghundaråriga ekar och stora gamla tallar. Långt ifrån alla av stadens stora träd har idag skydd. Nu föreslår majoriteten i Stockholms stad att skyddet ska stärkas genom detaljplaner och genom särskilda avtal, och införandet av ett trädråd.– Grönska är viktigt i en storstad och när staden växer får detta inte leda till att stockholmarnas närhet till parker och grönområden minskar. Genom att införa ett särskilt trädråd samlar vi all kompetens i staden på samma ställe och ger våra unika träd ett bättre skydd. De stora träden adderar mervärden till vår gröna stad och det är rimligt att lägga extra resurser på att utöka skyddet för dem, säger miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M).

– Vi har ett mål om att plantera 15 000 nya träd under de kommande fyra åren och då är det också naturligt att skydda och förvalta de gamla värdefulla träd som vi redan har. Som ett led i detta kommer värdefulla träd skötas bättre genom att varje träd får en trädvårdsplan, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M). Följande åtgärder föreslås:

• Träd som har en diameter över 1 meter eller är äldre än 140 år anses som särskilt skyddsvärda

• Staden inrättar ett trädråd med olika kompetenser som verkar förvaltningsövergripande

• Skyddsvärda träd ska markeras i detaljplaner.

• Trädvårdsplaner ska upprättas för skyddsvärda träd.

• Det ska vara lätt att ta del av var värdefulla träd finns. På stadens hemsida ska det finnas kartor och upplysning om var trädfällningsförbud råder.

Staden genomför nu också en cykelkampanj och uppmuntrar stockholmarna till att cykla. Tack för att du cyklar är rubriken på kampanjen som Stockholm stad startar i veckan för att få fler att ta cykeln till jobbet. För att tacka alla som cyklar bjuder Trafikkontoret på en energibit, en cykelkarta, lite information om säkerhet och tips för hur cykeln kan vårrustas. Samtidigt som vi arbetar med att förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten för alla trafikanter i Stockholm, vill vi uppmuntra och tacka alla som dagligen cykelpendlar till jobbet. Stockholms cyklister är viktiga då de bidrar till bättre luft och minskad trängsel – samtidigt som cyklisterna mår bättre och orkar mer.

 

Båthållplatserna ska läggas till detta. Där underlättar vi för transporter på vatten. Alla tre områdena är en förstärkning av det faktum att Stockholm är Europas miljöhuvudstad.

/