Ibland kan man undra över mediarapporteringen. Vårdval Stockholm, som är en unik reform för ökad tillgänglighet till vård i Stockholms län, har framställts som ett mer eller mindre fiasko i media. Oppositionen i landstinget har eldat på för att befästa bilden att det är ett misslyckande. Men nu kommer en granskning som visar att det faktiskt är den framgång som vi från alliansens håll hela tiden har framhållit. Karolinska Institutets folkhälsoakademi har genomfört granskningen. Slutsatsen av deras oberoende granskning är att vården i Stockholms län har blivit mer rättvis och mer effektiv och därmed slår de hål på oppositionens falska bild av reformen. Granskningen visar bl a
- Tillgängligheten har ökat i hela länet.
- 2 av 3 nya vårdcentraler har öppnats utanför Stockholms innerstad.
- Reformen har inneburit att nya vårdgivare i stor utsträckning har tillkommit i förorter med lägre inkomster och där det tidigare varit ett dåligt utbud av husläkare. I de 4 områden som har lägst medelinkomst har 5 nya vårdcentraler öppnats medan ytterområden med hög inkomst nästan helt saknar nyetableringar.
- Läkarbesöken har ökat i främst de socioekonomiskt svaga områdena. Kort sagt, det har blivit lättare att få träffa en doktor. Ett rejält trendbrott med andra ord.
- Samtidigt kan vi konstatera att kostnadsökningarna efter införandet av vårdvalet varit marginella. Detta trots att antalet läkarbeök har ökat med 20%. Kort sagt, stockholmarna har fått mer sjukvård för skattepengarna.
- Såväl unga som äldra upplever att de fått en ökad tillgänglighet. Det har blivit lättare för alla grupper att komma i kontakt med en doktor och lättare att få tid på en vårdcentral.
- Samtidigt har det skett en generell minskning av antibiotikaförskrivningen.
Mer fakta om vårdval stockholm finns här.