Stor potential för svenska miljöteknikföretag i Kina

Staden Jinan har 6 miljoner invånare och den växer snabbt. Det finns ingen tunnelbana pga att det finns vattenkällor centralt runt om i staden. Man vågar helt enkelt inte bygga pga detta naturliga vattensystem. I Jinan registreras det 200 nya bilar varje dag och det är knappast miljöbilar.

Stadens sophantering bygger på att soporna läggs på en soptipp. Den beräknas vara full om två år så ett stort bekymmer för vice borgmästare Yin Lu Qian, som jag träffade idag, är var den nya soptippen ska ligga och om det går att bygga ett effektivt kraftvärmeverk så att staden kan bränna soporna och därmed få bl a el. Att bränna och utvinna el och värme är en teknik som används i Högdalenverket sedan ca 20 år tillbaka. Information som borgmästaren blev klart intresserad av. Stockholm är helt klart intressant för många kineser och flera av dem som jag har träffat här de senaste dagarna har också varit i Stockholm. Dock inte Yin Lu Qian, men det skulle inte förvåna mig om även han besöker Stockholm för att inspireras.

Under eftermiddagen lyssnade jag på intressanta presentationer av verksamheten vid de sex centra som KTH har samarbete med olika kinesiska universitet. Ett av dessa är med Shandong universitet. Samverkan sker inom såväl grundutbildning som forskning. Kinesiska studenter kommer till KTH i Stockholm och svenska studenter kan jobba med projekt i Kina. Det rör sig om områden som tex sustainable society, microelektronik, nano- och biomaterial och hållbar energi. Jag tror att detta är en klok investering från KTHs sida. Det är viktigt att ha goda kontakter i Kina och detta utbyte tjänar båda parter på.
Annars är det ganska kallt i Jinan vilket märks även inomhus eftersom husen inte är isolerade. Men det lär vara på väg snö till Stockholm och så illa är det inte här.
/
Ulla Hamilton