Vi måste öppna staden och släppa in andra

I Kista idag hade vi ett rundabordsamtal om hur vi ska bli bättre på att ta tillvara på den kompetens som finns i Stockholm med omnejd i den stadsutveckling som pågår just nu. 40 personer som representerade stora och små företag, stadens förvaltningar, akademi mfl var inbjudna för att komma med konkreta förslag på vad staden kan göra för att öka samverkan och därmed skapa förutsättningar för nya företag och nya jobb. Detta möte var en test. Om det fungerade kommer vi att fortsätta med andra teman. Min inledning till mötet bifogar jag här.

”Stockholm har fantastiska förutsättningar. Vi har kluster som ICT, Kista, Life Science Hagastaden/Karolinska, Clean Tech Norra Djurgårdsstaden, KTH, Stockholms Universitet  för att nämna några.

Traditionellt har stadens olika förvaltningar och bolag arbetat med att utveckla staden, de har genomfört sina planer – tagit fram översiktsplaner, detaljplanerat, markanvisat och sedan har inflyttning skett. En liten förändring av arbetssättet skedde i och med de miljömål som sattes upp i Hammarby Sjöstad. Än mer förändringar har skett i arbetet med Norra Djurgårdsstaden. Men jag tror att vi kan göra mycket, mycket mer och få ut mer av all den hjärnkraft som finns i vår region. Vi har mycket goda förutsättningar; Ericsson presenterade i förra veckan Networked Society City index, en jämförelse mellan 26 av världens stora städer när det gäller ICT. Den visar att det finns en stark koppling mellan städers ICT mogenhet och de fördelar som detta leder till för miljö, ekonomi och social förhållanden.

Stockholm hamnar i denna jämförelse på andra plats, efter Singapore och före Seoul och London. Det är fantastiskt. Men vi borde kunna bli bäst. Hur blir vi det?

För några år sedan fattade kommunfullmäktige beslut om en Grön IT-strategi. Jag undrar hur många som känner till det utanför stadens förvaltningar och bolag.

Hur många av er känner till var staden planeras att växa unde de kommande 10 åren?  För närvarande pågår eller planeras det för ett trettiotal stora stadsbyggnads- och infrastrukturprojekt i Stockholm. Till det kommer behovet av skola, förskola, äldreomsorg och övrig service till medborgare och företag som behövs i en växande stad. Stockholm står idag inför det tredje stora utvecklingssteget.

Det första – i början av 1900-talet var när staden elektifierades, frihamnen, centralstationen och stenstaden byggdes.

Det andra  – 50 år senare, utbyggnad av fjärrvärme, tunnelbanan, ABC-förorterna, miljonprogrammet, en massiv inflyttning till staden och en stor framtidstro.

Det tredje har också framtidstron med sig men handlar också om hur vi tar tillvara på teknologi, hälsomedicin mm, hur vi utvecklar transportstråk som flyttas bort från citykärnan och omvanling av Slussen. Men den stora utmaningen nu är hur vi ska växa på ett smartare och mer hållbart sätt än tidigare. Det finns ett trettiotal stora projekt inom staden fram till 2030. Hur ser vi till att dessa utvecklas i en öppen och kreativ process?

 Vi säger att vi vill vara ett Stockholm i världsklass 2030. Vi har till och med fattat beslut i kommunfullmäktige om den inriktningen. Men vi kan aldrig klara att nå detta mål ensamma. Det behövs samarbete. Hur kan staden bli en bra facilitator när det gäller att ta tillvara på alla goda ideer och tankar som finns i den Mind-zone som Stockholm utgör.  Facilitering betyder underlätta, ett arbetssätt som syftar till att utveckla organisationer genom att leda en grupp mot gemensamt överenskomna mål. Det skapar delaktighet, motivation och ansvarstagande.  I alla typer av utvecklings- och förändringsprocesser talas det om vikten av att medarbetarna är delaktiga och får ”tänka tillsammans”. Det gör att gruppen utvecklas tillsammans samtidigt som man kommer vidare i gemensamma processer. Kommunikation och att få människor att dela med sig och tänka tillsammans är framtidens stora utmaning, för företag och för städer.

Mina förväntningar med dagen är att ni ska komma med konkreta förslag på vad vi kan göra tillsammans, utifrån den karta som ligger i form av rådande lagstiftning och regelverk , för att få ut mer av denna region. Jag är övertygad om att det finns en enorm oanvänd kraft överallt I Stockholm. Framtiden ligger i att få tillgång till människors tankar.

Frågan är hur vi kan bli bättre på att jobba tillsammans. Hur kan staden bli en bättre facilitator för nya företag, nya innovationer och nya jobb i Stockholmsregionen?  Hur kan vi hitta innovativare sätt att utveckla Stockholm och samtidigt skapa förutsättningar för nya företag och nya jobb?”

 Det blev en bra en mycket bra och konkret diskussion. 32 konkreta punkter på två timmar är ett bra resultat. Än viktigare är att en process för ökad  öppenhet i utvecklingen av Stockholm har inletts.  Och ja – vi kommer att fortsätta med liknande möten. För det är min absoluta övertygelse att vi måste bli duktigare på att ”poola ihop” de fantastiska resurser som finns i stockholmsområdet. Att blanda de olika ”mind-zones” som finns i staden med omnejd. Då kan det åstadkommas underverk i Stockholm även framöver.

/