Debatten om alternativ till offentliga aktörer inom välfärdssektorn fortsätter. I det senaste numret av Dagen Samhälle finns en mycket intressant beskrivning av hur utbudet ser ut från ideella aktörer. PJ Anders Linder skriver i dagens SVD ledare om debatten och konstaterar att det 2009 var 177000 personer som jobbar i välfärdsföretag. En marknad som uppenbarligen LO och en stor andel av (s) vill sätta stopp för.
Sedan många år tillbaka jobbar vi i Stockholm stad för att utveckla valfriheten och mångfalden på välfärdsområdet. Nyligen hälsade jag en grupp arbetsgivarföreträdare från EUs medlemsländer välkomna till Stockholm. De besökte Stockholm för att få en bild av utvecklingen av tjänstemarknaden. Konferensen handlade om hur vi ska få bättre förutsättningar för att utveckla tjänstemarknaden inom EU.
I Stockholm har vi verkligen många privata aktörer. Följande siffror illustrerar att välfärdssektorn är en stor och viktig arbetsgivare i vår stad;
Andel barn i icke kommunala skolor
förskolor – 35%
grundskolor – 20%
Gymnasieskolor – 40%
I Stockholm finns det över 50.000 barn i förskoleålder. Mer än var tredje av dessa väljer alltså en privat förskola. Totalt finns det 1006 förskolor och 295 familjedaghet att välja på i Stockholm.
77.400 elever går i grundskolan i Stockholm, var femte elev har valt en icke kommunal skola.
26.200 elever går i gymnasiet och av dem är det nästan varannan som valt en friskola.
Av totalt 89 äldreboenden så är 67 privat ägda eller drivs av privata aktörer.
Inom hemtjänsten finns det totalt 190 anordnare varav 150 är privata företag.
Till detta kommer annan typ av omsorg som erbjuds stockholmarna. Jag återkommer till det inom kort.
Således – om privata aktörer skulle få avsevärt försämrade villkor/ vinstförbud så skulle det påverka 10.000 tals stockholmare som medarbetare och kunder/elever till dessa företag.
Man kan undra om LO, vänsterpartister och socialdemokrater är medvetna om denna verklighet.
/