Varslen minskar kraftigt i Stockholm – glädjande nyhet från Arbetsförmedlingen

Jag tar mig friheten att lägga in arbetsförmedlingens pressmeddelande som kom nyss, direkt på min blogg. Arbetsmarknaden är tuff i Stockholm men det är viktigt att se proportionerna i siffrorna. Som framgår nedan så är problemen avsevärt mycket värre på praktiskt taget alla andra håll i landet, undantaget Uppsala. Detta innebär inte att vi är nöjda, det innebär att vi måste jobba hårt för att minska utanförskapet. Det sker via stadens Jobbtorg där de som är beroende av försörjningsstöd rustas för egen försörjning och via Arbetsförmedlingen där övriga arbetslösa får hjälp. 2012 var det 11 stockholmare/dag som gick från försörjningsstöd till egen försörjning med hjälp av Jobbtorgen. 

 Varslen minskar kraftigt i Stockholm – arbetsmarknaden i Stockholms län februari 2013

I februari månad sjönk antalet varsel i Stockholms län med 1200 personer jämfört med samma månad året innan. Arbetslösheten var oförändrad och låg kvar på 6,9 procent, vilket är näst lägst i landet. Flödet in och ut ur arbetslöshet var högt. Under månaden fick 7 600 stockholmare ett arbete och 5 800 personer skrev in sig som arbetslösa vid någon av länets arbetsförmedlingar.

– Antalet varsel har minskat markant. Totalt blev 1 000 personer varslade om uppsägning i februari, det är 500 färre än i januari och en minskning med 1 200 personer från februari 2012. Det verkar som om den värsta varselvågen är över, säger Magnus Stridh, marknadschef på Arbetsförmedlingen Stockholm Gotland.

Arbetslösheten i Stockholms län låg på 6,9 procent i februari. Det är näst lägst i riket. Endast Uppsala län med 6,3 procent hade lägre arbetslöshet. Riksgenomsnittet i februari var 8,9 procent, vilket är 0,2 procentenheter högre än i februari 2012.

I faktiska tal var 74 700 personer inskrivna som öppet arbetslösa (45 900) eller som deltagare i program med aktivitetsstöd (28 800) vid Arbetsförmedlingen i Stockholms län. Det är en ökning med 6 800 personer jämfört med februari förra året och 400 fler än i januari i år.

Ungdomsarbetslösheten oförändrad

I slutet av februari var 11 200 ungdomar i åldrarna 18-24 år inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen i Stockholms län. Det motsvarar 10,5 procent av den registerbaserade arbetskraften i åldersgruppen, vilket är samma nivå som i januari. Genomsnittet för hela Sverige var 17,9 procent.

Färre nyanmälda lediga platser

Arbetsgivare i länet anmälde färre lediga platser till Arbetsförmedlingen i februari jämfört med samma månad förra året. Antalet lediga jobb minskade med 1 200. Totalt fick Arbetsförmedlingen in 17 100 lediga platser i februari. De branscher som minskade mest var Verkstadsindustri med en minskning på 47 procent och Hotell och restaurang där antalet lediga jobb sjönk med 36 procent.

Läs mer om statistiken i faktaunderlaget ”Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2013”.

Mars månads arbetsmarknadsstatistik publiceras 11 april 2013 kl. 8:00.

Fakta om statistiken
Den officiella arbetslösheten redovisas av SCB enligt deras Arbetskraftsundersökning, AKU. Den officiella definitionen innebär bland annat att man söker och kan ta ett arbete omedelbart, däremot behöver man inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen redovisar olika kategorier av inskrivna arbetssökande. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans totalt inskrivna arbetslösa och är det mått som närmast svarar mot SCB:s definitioner. Andelen öppet arbetslösa och/eller sökande i program med aktivitetsstöd anges numera i förhållande till en registerbaserad arbetskraft.

Mer information om Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik:
http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-prognoser/Fakta-om-statistiken.html

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning:
http://www.scb.se/aku

För kommentar: Magnus Stridh, marknadsområdetschef Stockholm Gotland, 010-486 69 47

För mer information: Julia Asplund, utredare, 010-488 26 97

Presskontakt: Karina Wrobel, press- och informationsansvarig Stockholm, 010-488 11 54

ARBETSFÖRMEDLINGEN

Vi medverkar till att arbetsgivare får rätt arbetskraft och arbetssökande jobb.
Ring oss på 0771-600 000 eller besök närmaste arbetsförmedling. 

www.arbetsformedlingen.se