I dagen DN kan vi läsa en artikel om hur mycket Stockholm stads anlitande av konsulter har förändrats under åren. Det är framförallt kostnaderna inom investeringsverksamheten som ökat kraftigt sedan 2006. Den som tänker efter inser att detta inte är så konstigt.
Sedan Alliansmajoriteten i stadshuset tillträdde hösten 2006 så har det blivit ett helt annat fokus på tillväxten i Stockholm. Bara sedan 2007 har staden vuxit med över 100.000 invånare. En extrem tillväxt som kräver många investeringar. Lägg till detta en under många år grovt eftersatt infrastruktur, pga att regeringar inte har varit intresserade av att bidra till infrastrukturinvesteringar i huvudstadsregionen. Regeringen Reinfeldt har ändrat på detta. Nu finns det en länsplan för investeringar som omfattar över 100 miljarder kr till 2021. Fler infrastrukturinvesteringar som tex tunnelbaneutbyggnad är på gång. Bostadsbyggandet måste ökas kraftigt för att möta upp den inflyttning som sker. Är det någon som tror att staden skulle klara av detta stora pentsum på kort tid utan att använda sig av konsulter?
Stockholmsregionen skiljer sig från alla andra i Sverige på många olika sätt. Här finns fler branscher än någon annanstans i Sverige, fler huvudkontor för stora företag, arbetsgivarnas krav på kompetens och utbildningsnivån är också högre än i landet i övrigt. Stockholmsregionen anses också vara en av världens mest innovativa regioner. En anledning till detta är just att här finns många duktiga konsultföretag. Dessa tjänsteföretag tar med sig erfarenheter från andra jobb till de kunder som man jobbar med. Man kan likna dem vid humlor som med hjälp av sin kompetens och kreativitet sprider ideer och därmed bidrar till ett innovativt klimat i vår region. De kan bidra till att vi bygger snabbare och smartare. De kan komma med lösningar som ingen annan har tänkt på, om vi bara upphandlar så att deras kreativitet får utrymme. Upphandlingen av konsulter bidrar också till att stadens verksamheter är kostnadseffektiva.
Staden anlitar inte Tyrens för att det är ett fd borgarråd som är VD där. Staden anlitar Tyrens för att de är en av landets ledande företag inom samhällsbyggnad. De har en kompetens som behövs i tex ett så komplicerat projekt som ombyggnationen av Slussen. Att sedan ett fd borgarråd är så kompetent att hon rekryterats till att vara VD för ett flretag med 1.300 anställda i hela landet har inte med saken att göra. För Tyrens skulle aldrig ha en VD som inte håller måttet, det har inget konsultföretag råd med i den tuffa konkurrens som råder.
Det kostar att växa. Men samtidigt är det en investering. En stad kan aldrig ha en ständig bemanning in house som klarar av det exeptionella läge som råder just nu i Stockholmsregionen. För att inte förlora momentum, kompetens och internationella investeringar är det viktigt att tillgodose efterfrågan så snabbt som möjligt. Därför är konsultkompetensen viktig att tillgå för staden. Slussen, Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden, Årstafältet, Järvalyftet, utvecklingen i Kista, upprustningen av Hornsgatan, vattenregleringen i Mälaren, Cykelplanen, tätskiktsrenoveringen av Klarabergsgatan mm är bara några exempel på de projekt som just nu är i gång i staden. Till dessa kommer de som är på planeringsstadiet.
Så rubriken på artikeln ”Kostnaderna för konsulter skenar iväg” är inte korrekt. De ökade konsultkostnaderna är en effekt av att vi äntligen fått ok på en mängd olika infrastrukturprojekt i Stockholm och att staden växer snabbare än vad någon hade kunnat drömma om 2006. Och det är inte okontrollerat.
/