Omfattande arbete med energieffektivisering i stadens miljöarbete

 Det pågår mycket arbete i det tysta i en stad som Stockholm. Ett område som inte är så uppmärksammat är energieffektivisering i det befintliga fastighetsbeståndet. Staden har använt mycket av de intäkter som staden fått genom beståndsförsäljningarer. Intäkter om 23 Miljarder kr används nu till bl a energieffektivisering inom det ska miljonprogrammet. Vi räknar med att minska energiförbrukningen med 70% i de fastigheter som ingår i projektet. Nedan presenteras några av de åtgärder som görs i övrigt.

Hållbara Järva med pilot projekt med Svenska Bostäder. Här presenterade min kollega Joakim Larsson en satsning som innebär att Järva kommer att blir Sveriges solcellstätaste stadsdel.

Staden investerar i energieffektivisering av miljonprogramsområdena till ett belopp om ca 14 mdr under en fem års period

Staden har ett avtal med fastighetsägarföreningen om att hjälpa till och få privata fastighetsägare att minska energiförbrukningen.

 Stadens Energicentrum (EC) bistår staden och andra med råd.

 Inom ramen för Hållbara Hökarängen driver Stockholmshem en fördjupad miljösatsning som syftar till att, tillsammans med de som bor och verkar i Hökarängen, minska förbrukningen av energi och andra resurser. Projektet drivs i samarbete med SUST (Sustainable Innovations) och med bidrag från Energimyndigheten. SEI (Stockholm Environment Institute) anlitas för att forska och mäta resultat i anslutning till projektet. Ett antal delprojekt har startats som tex. bilpool, urban odling, energieffektivisering i hemmet, energirådgivning (hembesök från miljöförvaltningens energirådgivare.

Fortum Värme bygger just nu Europas – kanske världens – största bioeldade kraftvärmeverk i Norra Djurgårdstaden. En investering på mer än 4 miljarder kronor, som är ett led i att få bort kolet som bränsle till Värtanverket.

 Norra Djurgårdsstaden, stadens miljöprofilområde med tuffa miljömål. 

Stockholms klimatpakt, ett nätverk som idag består av över 180 företag. Syftet är att tillsammans, utifrån respektive förutsättningar, arbeta för att minska den egna miljöpåverkan och därmed förstärka stadens miljöprofil. 

Nybyggda hus, på av staden markanvisad mark, får ha en energianvändning på max 55 kWh/m2 och år (nästan 40 % lägre än de statliga nybyggnadsreglerna (BBR)).

 Kyrkogårdsförvaltningen har installerar LED- belysning på samtliga begravningsplatser. Först ut var världsarvet Skogskyrkogården. 

 Fastighetskontoret avslutar 2013 ett treårigt energieffektiviseringsprojekt. Ca halva fastighetsbeståndet. Mål 30% effektivisering. 

Gatubelysningen byts till energieffektivare belysning.

Initiativet med elbilsupphandlingen är givetvis också ett viktigt exempel på miljöområdet.

Den nyligen beslutade biogasstrategin är ytterligare ett exempel.

Detta var bara några exempel på vad som sker i staden på detta område.

Till detta ska läggas det arbete och de investeringar som många privata fastighetsägare gör i det befintliga fastighetsbeståndet.

/